Mai mulți răniți în urma atacului asupra unei clădiri rezidențiale din Voznesensk. Evenimentele din a 178-a zi de război

Voznesensk
Foto: Telegram/Vitali Kim

Victime civile în urma atacurilor din Voznesensk, Nicolaev și din Harkiv – printre evenimentele înregistrate în cea de-a 178-a zi de război. Vedeți în articol o selecție a ceea ce s-a petrecut în contextul războiului din Ucraina astăzi.

🟣 Rușii au bombardat o clădire rezidențială de cinci etaje din orașul Voznesensk, regiunea Nicolaev. Potrivit ultimelor actualizări ale guvernatorului regiunii, nouă persoane au fost rănite, dintre care patru sunt copii.

🟣 În urma atacului rușilor asupra căminului din Harkiv, numărul morților a ajuns la 18, potrivit autorităților locale.

🟣 Într-un nou raport ISW, experții notează că atacurile recente ale ucrainenilor asupra armatei ruse și a infrastructurii din Crimeea ar reducea încredea rușilor în securitatea din zonă. Tot aici se spune că autoritățile ruse ar pregăti procese demonstrative pentru luptătorii capturați de la Azovstal, de Ziua Independenței Ucrainei, pentru a demoraliza armata ucraineană.

🟣 Într-un nou apel telefon cu Putin, președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat despre situația și despre riscurile de la centrala nucleară din Zaporijjea. Președintele francez a propus trimiterea urgentă a unei misiuni de experți la fața locului, în condițiile aprobate de Ucraina și ONU. Putin și-ar fi exprimat acordul cu desfășurarea acestei misiuni, propunându-și termenii în care s-ar putea desfășura operațiunea.

🟣 Ministrul apărării Rusiei a anunțat că Rusia începe producția în serie de rachete hipersonice antinavă Zircon și continuă producția de rachete Kinjal. Zircon poate distruge atât ținte maritime, cât și terestre, la o distanță de până la 500 de kilometri.

🟣 SUA intenționează să cumpere 150 000 de tone de cereale din Ucraina în următoarele câteva săptămâni pentru a le transporta ca ajutor alimentar mai multor regiuni care luptă cu foametea, scrie Associated Press.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente