„Cel mai bun prieten” al lui Putin a redeschis prima cafenea Starbucks la Moscova

Un rapper pro-Putin a redeschis lanțul de cafenele deținute în trecut de Starbucks, care acum poartă numele de Stars Coffee – cel mai nou exemplu dintr-o serie lungă de cazuri de rebranding al magazinelor unei mari companii care s-a retras de pe piața rusească, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Cântărețul de hip-hop Timati și proprietarul de restaurante Anton Pinski, perechea care a achiziționat drepturile pentru lanțul american de cafenele deschise în Rusia, au participat joi la deschiderea primei cafenele din cele 130 pe care Starbucks le deținea în țară.

În timpul ceremoniei de deschidere a cafenelei din centrul Moscovei, cei doi asociați au dezvăluit și noul logo care înlocuiește bine-cunoscuta sirenă Starbucks cu o femeie care poartă pe cap tradiționalul cocoșnic, un fel de diademă care face parte din costumul popular rusesc purtat de femei, dar care altfel arată foarte similar cu imaginea originală.

Starbucks a anunțat în luna mai că iese de pe piața rusească după 15 ani de la deschiderea primei cafenele în Rusia, alăturându-se sutelor de alte companii occidentale importante care au plecat din țară după ce Putin a decis să invadeze Ucraina.

Timati, al cărui nume adevărat este Timur Yusunov, este un mare fan al președintelui rus și se descrie ca fiind prieten cu liderul cecen Ramzan Kadîrov. Rapper-ul a publicat în 2015 o melodie intitulată „Prietenul meu cel mai bun este Vladimir Putin” în care îl descrie pe liderul de la Kremlin drept un „supererou”.

Timati este și autorul celei mai detestate melodii de pe Youtube-ul rusesc, care poartă numele capitalei Rusiei, în care cântărețul se mândrește cu faptul că la Moscova „nu se organizează parade gay”.

Redeschiderea fostei cafenele Starbucks sub o altă denumire amintește de rebranding-ul restaurantelor McDonald's din Rusia, redeschise acum două luni cu numele „Gustos și atât”. Restaurantele rusești au întâmpinat mari probleme de aprovizionare din cauza sancțiunilor occidentale, neputând să mai ofere cartofii prăjiți cu care toată lumea era atât de obișnuită.


Pub