Lupta BNM cu inflația dă roade! Creditele s-au prăbușit, iar depozitele moldovenilor au crescut cu 41%

19 Aug. 2022, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna iulie 2022, creditele noi acordate  au constituit 3,6 miliarde de lei, în descreștere cu 17,6 la sută față de luna iulie 2021. Pe de alată parte, moldovenii au economist în bănci 3,5 miliarde de lei, în creștere cu 40,8%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 12,79 la sută, la cele în valută – 4,27 la sută. Cel mai mult s-au scumpit creditele în moneda națională, cu 1,45 puncte procentuale (p.p.), iar cele în valută s-au scumpit cu 0,23 puncte procentuale.

În ceea ce privește depozitele, în moneda națională au fost atrase 2,6 miliarde de lei (-12,4 la sută față de luna precedentă și +73,5 la sută față de iulie 2021), iar în valută recalculate în lei 954,6 milioane lei

Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 10,21 la sută, iar la cele în valută – 0,44 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în moneda națională dobânda s-a majorat cu 0,67 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 4,61 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 1,51 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 11,68 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în valută rata medie a rămas la nivelul lunii precedente. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,28 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,54 la sută.

La ultimul raportul asupra inflației BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale, la 21,5%. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că scopul BNM este să tempereze inflația galopantă, care potrivit lui, ar urma să ajungă la 34,7% în luna octombrie. „Vrem să impulsionăm economisirea și temperarea creditării care alimentează consumul”, spunea Armașu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 07:32
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 07:32 // Slider //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declanșat un val de controverse și acuzații îndreptate împotriva Procuraturii Anticorupție, sugerând că aceasta ar face jocul unui presupus „grup criminal organizat”. Motivul invocat de Spînu este legat de demararea unui proces penal referitor la modul în care este organizată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport.

În declarațiile sale, în cadrul emsiunii „Cutia neagră” de la TV8, Spînu a afirmat că procesul penal inițiat de Procuratura Anticorupție ar fi pus presiune pe membrii Comisiei de licitație și a catalogat autosesizarea procurorului drept „stranie”, mai ales având în vedere trecutul acestuia, pe care l-a caracterizat ca având „dosare dubioase”.

În data de 11 aprilie, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru redacția Realitatea că a inițiat un proces penal în contextul desfășurării licitației de la Aeroport. Instituția precizează că s-a autosesizat pe 25 ianuarie 2024.

„La moment procesul penal este în desfășurare, iar cu alte informații vom reveni suplimentar, în măsura în care aceasta nu va afecta buna desfășurare a procesului, precum și drepturile și libertățile persoanelor”, nota PA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău