Hackerii care au terorizat timp de doi ani Ucraina cu alerte false cu bombă au fost identificați. Cele mai importante evenimente din a 177-a zi de război

razboi
Foto: UNIAN

Astăzi este a 177-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 La Harkiv a apărut primul adăpost antibombă, într-o stație de așteptare a transportului public. 

Construcția din beton armat poate găzdui cel puțin 50 de persoane, însă este dotată cu doar 12 locuri pentru așezat. În interior, adăpostul este dotat cu camere de supraveghere și cu 100 de kilograme de nisip în caz de incendiu.

După cum a menționat anterior primarul orașului, este planificată instalarea a 25 de astfel de adăposturi în stațiile din Harkiv. Adăposturi similare urmează a fi construite și la Kiev.

🟣 Aproximativ 15 milioane de ucraineni au nevoie de sprijin psihologic, iar alți aproximativ trei milioane de ucraineni sunt expuși riscului de a face tulburări psihice grave. Acest lucru a fost anunțat de ministrul sănătății din Ucraina.

🟣 Hackerii care au terorizat Ucraina timp de doi ani cu alerte cu bombă în masă au fost identificați. Aceștia au devenit deosebit de activi în ajunul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina și și-au reluat activitățile distructive în ultimele luni. Drept urmare, au fost prinși de Serviciul de securitate al Ucrainei.

„Expediau e-mailuri anonime folosind programe speciale pentru a-și ascunde locația, căutau utilizatori pe rețelele de socializare pe care îi recrutau pentru a răspândi în mod anonim alarmele false cu bombă, organizau chaturi criptate în care ofereau recompense bănești pentru trimiterea acelor mesaje anonime”, informează autoritățile.

🟣 Guvernul estonian a aprobat un alt pachet de sprijin militar pentru Ucraina, care include mai mult armament precum mortare și arme antitanc. Totodată, Estonia plănuiește să susțină antrenarea forțelor armate ucrainene inițiată de Marea Britanie și să trimită un spital de campanie în Ucraina, în cooperare cu Germania.

Ministrul apărării al țării a subliniat că și lumea occidentală ar trebui să fie pregătită pentru războiul informațional al Rusiei, unde există dorința de a răspândi informații despre oboseala Occidentului și despre ineficacitatea asistenței acordate Ucrainei.

🟣 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că va discuta despre centrala nucleară Zaporijjea cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, după o întrevedere cu liderul ucrainean Volodâmâr Zelenski, informează Reuters.

„Vom discuta problema cu Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume”, a declarat Erdoğan.

🟣 De la începutul invaziei, Rusia a pierdut 44 700 de soldați în Ucraina, precum și 1 899 de tancuri, 4 195 de vehicule blindate de luptă, 1 016 sisteme de artilerie, 266 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 141 de sisteme de apărare aeriană, 197 de elicoptere, 234 de avioane, 795 de drone și 15 ambarcațiuni, informează Statul Major al Ucrainei.

🟣 În dimineața de astăzi, armata rusă a bombardat orașele Nicolaev și Harkiv. Potrivit primarului orașului Nicolaev, exploziile au fost auzite în oraș în timpul unui raid aerian, în jurul orei 4.06.

La Harkiv, ziua de 19 august a fost declarată zi de doliu în memoria celor decedați în urma atacurilor rusești din 17 și 18 august. Acest lucru a fost anunțat de primarul orașului.

„Seara de 17 august și dimineața de 18 august au devenit unele dintre cele mai dificile pentru Harkiv de la începutul războiului. Au murit oameni, mulți oameni au fost răniți, inclusiv copii. Cred că ar fi corect astăzi să ne amintim de toți cărora le-a fost luată viața de război, toți cei care au murit în zidurile caselor lor, pe străzile orașului natal, pe câmpul de luptă”, a declarat primarul.

În seara zilei de 17 august, la Harkiv, în urma atacurilor ruse, au decedat opt persoane. În dimineața zilei de 18 august a avut loc o altă serie de lovituri care a ucis 12 persoane.

🟣 Livrările de gaz din Rusia către Europa, prin gazoductul Nord Stream 1, vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, din cauza „lucrărilor planificate de mentenanţă”, a anunţat compania rusă Gazprom.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente