Fostul arhitect-șef al capitalei, cu explicații privind lucrările cu polistiren, din subterana de la Ciuflea: Economisim 30% din bani și va ține minim 10 ani. Problemele politice aici nu se aplică

Fostul arhitect-șef al capitalei, Sergiu Borozan, a venit cu explicații privind lucrările cu polistiren, din subterana de la Ciuflea, în cadrul unei conferințe organizate, astăzi, de Pretura sectorului Centru. „Pe rețele de socializare a început scandalul, dar sunt metode tehnice de a îndeplini lucrările de costrucție, pe care și le asumă proiectantul și verificatorul de proiect, nicidecum pretura, primarul general. Problemele politice aici nu se aplică, noi purtăm răspundere pentru soluțiile respective din proiect”, a precizat Borozan.

Foto: realitatea.md

„Sunt foarte bucuros că am ajuns să dicustăm despre penoplast, cred că toate problemele în rest la noi în țară sau cel puțin la noi în oraș s-au rezolvat. De aceea, am vrea să dăm niște explicații tehnice pe motivul folosirii polistirenului, cât este de corect și de ce anume această soluție tehnică a fost aleasă pentru subterana din strada Ciuflea”, a declarat Vadim Hîncu, pretor al sectorului Centru.

Explicații detaliate despre lucrările cu polistiren a oferit proiectantul Borozan Sergiu, ex-arhitect-șef al capitalei.

„De ce în soluția de proiect a fost ales termoizolatorul polistirenul de 20 milimetri? În primul rând, la 20 de milimetri ca termoizolator foarte puțin lucrează, termoizolația se face de la 50 în sus, până la 100 de milimetri. Acest penopolistiren folosit în proiect joacă rolul de umplutură, înlocuiește tencuiala, când pereții sunt într-o stare de deplorabilă și pentru a-i îndrepta. Totul a pornit de la ceramogranit, ca să-l instalezi trebuie fixată fiecare placă, plăcile sunt mari, se fixează pe plasa metalică, iar pentru asta trebuie să avem o suprafață idela dreaptă. În acest caz cel mai econom este polistirenul, cu el ca umplutură îndreptăm pereții. Este vorba doar despre pereții exteriori, din afară, pentru că anume ei se plachează cu ceramogranit.

Ca verificator de proiect am verificat proiectul pe toate compartimentele, conform normativelor sanitare, antiicendiare, cerințele persoanelor cu dizabilități etc. În proiect au fost prevăzute toate, în limita care se permite.

Polistirenul respectiv îndeplinește mai multe funcții, având în vedere că după demontare avem betonul vechi, care are deja 30-50 de ani, și avem locuri unde aplicăm beton nou, aceste materiale acționează diferit când aplicăm ceramogranitul. E ceva similar cu fațadele ventilate. Fixăm ceramogranitul, în spate avem materialul care e rezistent și la umezeală, îndeplinește mai multe funcții. Pentru protejarea gresiei ceramice și pentru a economisi banii publici, s-a optat pentru această soluție.

Un strat de tencuială de 4-5 milimetri e mult mai scump decât un strat de polistiren de 20 milimetri. Lucrările cu polistiren costă cu 30% mai puțin.

Perioada de exploatare a materialelor respective se mărește de 2-3 ori. Dacă nu mergem pe soluția respectivă, următoarea reparație va trebuie să o facem în 4-5 ani, dacă mergem pe soluția dată, va ține 10-15 ani.

În ceea ce ține de normele antiincendiare, placajul e nu mai mic de 20 milimetri. Aceste aspecte au fost menționate în proiect, iar proiectul verificat”, a punctat Borozan.

„Pe rețele de socializare a început scandalul, dar nu e o știre foarte importantă, sunt metode tehnice de a îndeplini lucrările de costrucție, pe care și le asumă proiectantul și verificatorul de proiect, nicidecum pretura, primarul general. Problemele politice aici nu se aplică, noi purtăm răspundere pentru soluțiile respective din proiect”, a mai adăugat acesta.



Pereții unei subterane din capitală, aflată în proces de reparație, au fost înveliți în polistiren. „Ion a decis să investească în eficiența energetică a Chișinăului”, a comentat sarcastic ministrul Andrei Spînu.

„Pereții subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea se izolează termic pentru a proteja de formarea condensatului între perete și teracotă și ca aceasta să se mențină pe timp îndelungat pe perete”, a explicat Pretura sectorului Centru, după comentariul ministrului Andrei Spînu, dar și cele ale mai multor internauți.


Pub