Epopeea polistirenului din subterana Chișinăului. Poziția lui Ceban, reacția internauților și explicația Preturii Centru

subterana polistiren
Foto: stânga – Alex Buretz, dreapta – Primăria Chișinău

Luni, 15 august, pe pagina de Facebook a primarului capitalei, Ion Ceban, și pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Chișinău a apărut o postare despre renovarea subteranei din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, intersecție cu strada Ciuflea. Multor internauți le-a atras atenția faptul că pereții externi ai subteranei erau acoperiți cu polistiren, creându-se astfel o dezbatere dintre dânșii și Ceban. De „partea” primarului s-au arătat a fi și responsabilii din cadrul Preturii sectorului Centru, care au venit cu explicații de ce au optat pentru acest material.

Ion Ceban a venit cu următoarele argumente de ce au fost aplicate plăcile de polistiren pe pereții subteranei:
# „pereții se izolează termic pentru a proteja de formarea condensatului între perete și teracotă și ca aceasta să se mențină un timp îndelungat pe perete”;
# „pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro- și termoizolare pentru ca să se mențină pe pereți și ca să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț-dezgheț din Republica Moldova”.

Dânsul a menționat că explicațiile respective au fost oferite de către experții din domeniu.

Sursă foto: Facebook/Ion Ceban, captură de ecran

Pe lângă Ceban, ideea polistirenului a fost susținută și de responsabilii Preturii sectorului Centru, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, verificatorul de proiect, Sergiu Borozan, proiectanta Tatiana Macovei și responsabilul tehnic Danil Godorojea.

Fostul arhitect-șef al capitalei, Sergiu Borozan, a menționat că soluția polistirenului este mai puțin costisitoare (cu 30 %) în raport cu metoda tradițională de tencuială: „Această metodă are o serie de avantaje precum: asigură protecție împotriva înghețării, situație care ar duce la umflarea și scufundarea solului, protejează pereții împotriva condensației și mucegaiului, pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro- și termoizolare pentru ca să se mențină pe pereți și ca să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț-dezgheț din Republica Moldova. Plus la toate, perioada de exploatare se mărește de trei ori în comparație cu tencuiala clasică, care după cinci ani ar necesita anumite renovări, aplicarea polistirenului asigură o durabilitate în jur la 15 ani”.

Pe lângă declarațiile lui Sergiu Borozan, pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, a specificat faptul că aplicarea polistirenului a fost aleasă și la repararea altor trei subterane din sectorul Centru: „Este o etapă a reabilitării subteranelor frecvent utilizată și, nu în ultimul rând, una sigură. Iar ce ține de valoarea contractului, atunci din 9,64 milioane de lei alocați lucrărilor la obiect – reparația și amenajarea subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea, inclusiv scuarul Brâncuși –, polistirenul constituie 0,01 % din suma totală. În cadrul proiectului, sunt prevăzute căi de acces pentru persoane cu mobilitate redusă. De asemenea, analizăm posibilitatea lansării unui concurs de picturi pe pereții subteranei cu tematica orașului Chișinău”.

Totuși, în pofida „laudelor” aduse întru susținerea acestei decizii, Valeriu Zaporojan, proprietar de afacere specializată în construcție și lucrări de finisaj, a menționat pentru moldova.org că „ceea ce fac ei este o prostie”.

„Polistirenul este un material izolant care se folosește la termoizolarea clădirilor. Scopul este de a preveni pătrunderea aerului rece în interiorul încăperii și formarea condensatului. Condensatul se formează la contactul aerului rece cu cel cald din interior. Ei au două suprafețe care ambele se afla la exterior, deci nu necesită izolate. Dacă era problema în beton care se macină, există soluții care oferă rezistență la apă, protecție și îmbunătățirea proprietăților betonului și care previne măcinarea lui”, a specificat Valeriu.

Reacțiile internauților

Vicepremierul Andrei Spînu nu a trecut cu vederea peste această noutate. Dânsul a zis așa: „Ion [Ivan] a decis să investească în eficiența energetică a Chișinăului. A început cu subteranele”.

Ilustratorul Alex Buretz a făcut chiar o întreagă „inspecție” a subteranei unde au loc lucrările. A specificat faptul că „lucrările sunt necalitative”, iar „grosimea stratului de polistiren este doar de 2 cm, în loc de minimum 3 cm”.

Sursă foto: Facebook/Alex Buretz, captură de ecran

P.S.: postarea lui Alex Buretz reprezintă o parodie și trebuie tratată ca atare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente