Rușii nu mai pot intra în Estonia cu vize Schengen eliberate de republică. Cele mai importante evenimente din a 176-a zi de război

Ucraina10
Foto: Mstyslav Chernov

Astăzi este a 176-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Zelenski a anunțat că situația de la centrala nucleară de la Zaporijjea este cea mai dificilă din istorie.

„Șantajul nuclear este o strategie tipică pentru ruși. Dar potențiala amenințare din partea celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea fi de zece ori mai mare decât amploarea dezastrelor de la Fukushima și Cernobâl”, spune Zelenski.

🟣 Un depozit de muniții a luat foc în regiunea Belgorod, Rusia.

🟣 Plăcuțele de înmatriculare rusești cu codul de regiune 185 au început să fie emise în regiunea Zaporijjea, care este ocupată de trupele ruse.

🟣 Primarul din Nicolaev a anunțat că orașul este bombardat și a îndemnat locuitorii să fie atenți la alarmele antiaeriene.

🟣 Începând de astăzi, Estonia nu le mai permite cetățenilor ruși să intre în țară cu vize Schengen eliberate de republică.

Totuşi, cetăţenii ruşi care deţin viză eliberată de una dintre alte ţări din Schengen sau care sunt deja în spațiul Schengen pot intra în Estonia. Spațiul Schengen include majoritatea țărilor Uniunii Europene şi facilitează libera circulație în bloc.

🟣 Miercuri seara și joi dimineața au fost lansate rachete asupra orașului Harkiv: 16 persoane au decedat, peste 30 au fost rănite și mai multe clădiri au rămas avariate.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-au întâlnit la Lviv.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente