‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVeaceslav Ioniță: „Exporturile Republicii Moldova au crescut cu 72%”

Veaceslav Ioniță: „Exporturile Republicii Moldova au crescut cu 72%”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exporturile moldovenești, în prima jumătate a anului, au crescut cu 72% față de perioada similară a anului trecut. Am exportat bunuri în valoare de 2,3 miliarde USD sau cu 959 milioane USD față de anul trecut când am exportat în volum de 1,33 miliarde USD.

Creșterea dată este una fără precedent în istoria Moldovei, recordul anterior a fost stabilit în 2011, când am înregistrat o creștere de două ori mai mică de 37%, susține expertul economic Veaceslav Ioniță într-un material plasat pe blogul său.

În valori anuale exporturile noastre pentru prima dată au trecut de patru miliarde de dolari și au ajuns la 4,1 miliarde USD, arată sursa citată.

FOTO: ionita.md

Primul factor este războiul din Ucraina, care a dus la creșterea re-exporturilor de mărfuri moldovenești, dar cel mai importat, este re-exportul de bunuri spre Ucraina. Cel mai clar acest fenomen poate fi observat în privința produselor petroliere.

Moldova anual exporta produse petroliere în valoare de 10-20 milioane USD. În Trimestrul II din 2022, exporturile au crescut de 50 ori până la 190 milioane USD într-un singur trimestru. Dacă lucrurile vor continua în același ritm, avem toate șansele ca produsele petroliere în 2022 să devină principalul produs de export al Moldovei.

FOTO: ionita.md

Al doilea factor este producția agricolă, care a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere de când se duce evidența, adică minim 70 de ani.

‹ adv ›

Exporturile moldovenești au început a crește puternic încă din trimestrul IV din 2021, provocat de creșterea exporturilor de cereale, floare soarelui și alte produse agricole.

„De fapt, producția agricolă este principalul și aproape unicul factor intern, care a determinat creșterea exporturilor moldovenești”, consideră Ioniță.

FOTO: ionita.md

Al treilea factor sunt vânzările din stânga Nistrului. Unii dintre producătorii din stânga Nistrului, în special producătorii agricoli întâmpină dificultății în exportul de produse pe căile tradiționale, prin Ucraina.

Drept consecință, o parte considerabilă a mărfurilor produse în stânga Nistrului în prezent sunt exportate ca mărfuri moldovenești.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›