Chicu: Guvernul împrumută miliarde la dobânzi de peste 21%, pe care nici cămătarii interlopi din anii 90 nu le cereau. Maia, nu ți-i rușine în ce hal ai adus țara?

Fostul prim-ministru Ion Chicu o critică dur pe președinta Maia Sandu, pentru faptul că la moment, Republica Moldova „împrumută miliarde de lei la dobânzi, pe care nici cămătarii interlopi din anii 90 nu le cereau”. „Să iei credit la 21,36% anual înseamnă să distrugi premeditat acest stat. Nu există acum stat să împrumute bani la așa rate, Maia. Ție nu ți-i rușine în ce hal ai adus această țară?”, a scris Chicu, într-o postare  pe pagina sa de Facebook.

Foto: Colaj UNIMEDIA
„De când Maia Sandu ne-a „scos țara din izolare” și banii de pe extern „vin cu sutele de milioane”, ca să poată achita salarii și pensii, statul împrumută miliarde de lei la dobânzi, pe care nici cămătarii interlopi din anii 90 nu le cereau. Să iei credit la 21,36% anual înseamnă să distrugi premeditat acest stat.

Nu există acum stat să împrumute bani la așa rate, Maia. Ție nu ți-i rușine în ce hal ai adus această țară? Tu înțelegi că la această jumătate de miliard de lei împrumutați azi pe 364 de zile, statul va trebui să întoarcă peste un an cu peste 100 milioane de lei mai mult? Cine și de unde să ia la anul acești bani, Maia! La ce vă gândiți voi acolo, când nenorociți în așa hal acest popor?”, a scris Ion Chicu.


În același context, expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că scumpirea creditelor a afectat cel mai mult Guvernul, care, în acest an are de achitat peste 3 miliarde de lei doar dobânda la împrumuturile luate.

Economistul a menționat că Guvernul pentru acest an a aprobat un buget cu cel mai mare deficit bugetar din istoria țării, deficit care trebuie acoperit din împrumuturi externe, care întârzie să vină, și împrumuturi interne. „Guvernul a luat decizia de a nu se mai împrumuta de la băncile moldovenești, deoarece dacă anul trecut se împrumuta cu 5,53%, în prezent dobânda a ajuns la 20,5%. O scumpire de 3,7 ori”, a precizat Ioniță.

Potrivit expertului, în acest an avem o situație fără precedent. Este vorba despre o scădere în primele șapte luni ale anului a datoriei interne cu 1,3 miliarde de lei. Guvernul nu doar că nu se împrumută pe intern, dar ia împrumuturi externe sau banii din veniturile bugetare, ca să-și reducă datoria pe intern, deoarece a devenit prea scumpă. În acest an, Guvernul are de achitat peste trei miliarde de lei doar dobânda la credite. În 2020, Guvernul s-a împrumutat doar pe intern în mare parte, accesând credite în sumă de 478 de milioane de lei. În 2021 – de 337 de milioane de lei, iar în 2022 creditarea internă este negativă și constituie 176 de milioane de lei pe lună minus.


Pub