Maia Sandu: „Guvernul pregătește reforma administrativă, dar nu se va renunța la raioane”. În ce constă aceasta

Președinta Maia Sandu declară că la Chișinău se discută despre o eventuală reformă administrativă, în contextul în care tot mai mulți primari se întreabă dacă Moldova are nevoie de atâtea raioane și în special de atâtea consilii raionale. „Nu există o soluție ideală, să vedem dacă în următoarele săptămâni, Guvernul va ajunge la o soluție pe care să o poată dezbate public și apoi să o implementeze”, a precizat șefa statului, în cadrul unei emisiuni la Nord News.

Foto: UNIMEDIA

„Republica Moldova are nevoie de atâtea raioane și în special de atâtea consilii raionale?”, a fost întrebată Maia Sandu.

„Foarte în vogă acest subiect acum. Peste tot, cel puțin primarii mă întreabă despre acest lucru. Clar că există ineficiențe la nivelul consiliului raional, există această nemulțumire în rândul primăriilor, a comunităților, pentru că nu se distribuie echitabil banii. Dacă luăm „Satul european”, este un proiect care nu merge pe criterii politice. Noi am promis asta și am făcut. Dacă o să vă uitați la beneficiari, o să găsiți primării care au primari de toate culorile politice sau fără culori politice, pentru că noi credem în competiție și că așa este corect, pentru că toată lumea plătește impozite și merită ca banii să vină pentru dezvoltarea comunităților lor. În cazul consiliilor raionale, vedem politica guvernelor precedente, când se dau bani după culori politice și evident că primarii sunt nemulțumiți, că stă cineva acolo, banii aceștia nu sunt meritul lor, dar îi împart așa cum vor ei. Această inechitate există. Analizăm, știu că Guvernul și Parlamentul discută despre cum ar putea să se schimbe lucrurile. Deci, nu e vorba despre a renunța la raion, când nici nu se poate renunța, e în Constituție prevăzută această structură, dar cum se pot schimba prerogativele Consiliului Raional și, respectiv, cum se pot aloca și resursele altfel, încât să fie mai eficient și mai corect. Nu există o soluție ideală, se discută să vedem dacă în următoarele săptămâni Guvernul va ajunge la o soluție pe care să o poată dezbate public și apoi să o implementeze”, a punctat președinta.

„Asta și ar însemna o reformă administrativă în sensul în care anumite atribuții ale Consiliilor Raionale să fie împărțite cu administrația publică de nivelul I și cu alte instituții, la nivel central”, a mai adăugat Maia Sandu.


Pub