(foto) Schimb de roluri: o tânără din Rezina își învață fosta profesoară să utilizeze internetul

digital_optimized
Foto: UNFPA

În Republica Moldova, decalajul digital dintre vârstnici și tineri este destul de mare. În anul 2020, potrivit unui sondaj UNFPA, doar 34 % din populația cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 ani a utilizat internetul, în comparație cu 82 % din cei cu vârsta de 15 și 59 de ani.

Anul trecut, profesoara pensionară Elena Gobjilă din satul Cuizăuca, raionul Rezina, a revenit la școală, în sala de studiu. De data aceasta, însă, ea a fost eleva. Sub tutela fostei sale eleve, Cătălina Neghina, femeia în vârstă de 74 de ani a învățat să folosească internetul.

„La prima lecție eu i-am spus: «Cătălina, eu te-am învățat să ții stiloul în mână, acum te rog pe tine să mă ajuți să învăț toate secretele Internetului”, povestește Elena Gobjilă.

Tânăra de 20 de ani, care i-a predat Elenei Gobjilă și altor două educatoare, a început instruirea de la zero. „Am explicat cum pornim telefonul, cum ne conectăm la Internet. Toate doamnele aveau nevoie să învețe, ca să poată comunica mai mult cu copiii, să acceseze rețelele de socializare”, spune Cătălina.

Sursă foto: UNFPA

Instruirea a avut loc în cadrul programului „Abilitățile digitale conectează generații” care a fost lansat în anul 2020, la scurt timp după începerea pandemiei. Scopul acestui program este de a reduce decalajul digital dintre generații și să ajute femeile și bărbații în vârstă să acceseze serviciile sociale de care au nevoie, încurajând în același timp dialogul intergenerațional în acest proces.

În prezent, în programul de digitalizare a vârstnicilor sunt implicate peste 650 de persoane vârstnice din 26 de localități ale Republicii Moldova. Folosind telefoane mobile donate, tinerii voluntari din fiecare comunitate învață persoanele în vârstă cum să utilizeze telefonul mobil, cum să acceseze o pagină pe Internet sau să își creeze un cont pe rețelele de socializare, dar și să utilizeze servicii sociale și medicale online.

La început, tânăra voluntară Cătălina a fost destul de sceptică cu privire la beneficiile instruirii oamenilor în vârstă despre tehnologii. „Mi s-a părut că persoanele în vârstă și digitalizarea sunt incompatibile”, a spus ea, reluând un stereotip larg răspândit.

Experiența de a preda doamnei Gobjilă și altor participanți la program i-a schimbat curând punctul de vedere, când a văzut câte beneficii aduce digitalizarea pentru oamenii în etate și a înțeles cât de importantă este comunicarea între generații.

Sursă foto: UNFPA

Cu noi abilități, doamna Gobjilă folosește internetul pentru a discuta cu fiul ei care se află peste hotare și pentru a relua legătura cu foști colegi de facultate și foști elevi. Împreună cu soțul ei, se conectează online pentru a viziona filme și emisiuni de istorie, cultură și politică.

Abilitățile digitale permit persoanelor în vârstă să acceseze mai ușor serviciile publice și să plătească pentru utilități. Un participant a putut să solicite recalcularea pensiei sale, în timp ce altul a reușit să facă o programare online la un sanatoriu.

Tinerii voluntari și voluntare precum Cătălina beneficiază la fel de program, apreciind valoarea legăturilor mai strânse cu generația mai în vârstă. „Noi, tinerii, avem multe de învățat de la vârstnici. Dacă începem discuția, nu observăm cum trece timpul. Discutăm despre viață, despre interacțiunea dintre oameni, dar și despre secretele unei căsnicii fericite”, concluzionează tânăra. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente