‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePână la 90% din suprafața cultivată cu porumb - compromisă de secetă. Prognoze relativ...

Până la 90% din suprafața cultivată cu porumb – compromisă de secetă. Prognoze relativ mai bune pentru floarea-soarelui

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Seceta a afectat grav culturile agricole din mai multe zone ale țării. Și dacă pentru cultura de grâu recolta medie pe țară ar fi de aproximativ 3 tone/ha, potrivit datelor preliminare, atunci situația este mult mai gravă pentru cultura de porumb.

Până la 90% din suprafețele cultivate cu porumb – afectate de secetă

Cu un deficit grav de umiditate în perioada formării recoltei la porumb, ploile din ultima perioada nu au îmbunătățit situația. Chiar dacă la moment nu există date exacte privind suprafețele afectate, estimările Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale indică o suprafață afectată de porumb de până la 90%.

„În urma ultimelor estimări realizate în baza datelor raportate de producători, cultura porumbului este grav compromisă, vorbim de o suprafață de până la 90%. Totuși, unii producători sunt optimiști, astfel încât sunt lăsate unele rezerve și la moment am putea vorbi de o prognoză a recoltei globale de circa 700-800 de mii de tone de porumb. Este o recoltă de aproximativ patru ori mai mică decât anul trecut, când au fost obținute circa 3,2 milioane de tone”, a menționat Igor Grigoriev, președintele Asociației.

Recolta de floarea-soarelui cu 30% mai mică decât în 2021

Pentru floarea-soarelui prognozele sunt relativ mai optimiste. Unii producători speră să obțină și 1,5-1,8 tone/hectar, iar alții nu-și pun speranța să recolteze nici măcar o tonă.

Estimările preliminare indică o recoltă globală de circa 500-600 de mii de tone de floarea-soarelui pentru 2022, cu circa 30% mai mică comparativ cu anul trecut, când au fost obținute 850 de mii de tone de semințe.

Fermierii spun că investițiile și munca lor a fost în zadar, mai ales în contextul inputurilor mult mai scumpe comparativ cu anii anteriori.

Igor Popov, producător agricol din satul Dângeni, raionul Ocnița, a menționat pentru Agrobiznes că, în zona de nord, în perioada de vegetație a porumbului și florii-soarelui nu s-au înregistrat cantități semnificative de precipitații.

„Cu părere de rău, în zona noastră, precipitații productive nu au fost. Floarea-soarelui, fiind puțin mai rezistentă la secetă, arată un pic mai bine. Cred că foarte mult contează premergătorii. Acolo unde floarea-soarelui a fost semănată după grâu, situația este un pic mai bună, dar acolo unde a fost semănată după porumb sau sfecla de zahăr starea culturilor este dezastruoasă. În ceea ce ține de porumb e catastrofal, mai ales că premergătorul a fost sfecla de zahăr. Se știe că aceasta consumă foarte multe substanțe din sol, respectiv porumbul s-a dezvoltat foarte prost”. 

‹ adv ›

Fermierul susține că așteaptă o recoltă de 2-3 tone de porumb și circa 2 tone de floarea-soarelui. 

„Chiar dacă ar cădea precipitații în următoarea perioadă nu cred că ar schimba esențial starea acestor două culturi, poate ar adăuga puțin la porumb la masa de 1000 de boabe, nu l-ar usca atât de rapid. În ceea ce ține de floarea-soarelui, deja în prima decadă a lunii septembrie va începe recoltarea, respectiv într-o lună nu se poate schimba foarte mult. Așteptăm precipitații doar pentru a putea semăna culturile de toamnă: rapița, grâul, orzul”, a adăugat producătorul.

Igor Ivanov din satul Mălăiești, raionul Orhei a semănat, în anul curent, circa 150 de ha de floarea-soarelui și 100 de ha de porumb, dar din cauza insuficienței de umiditatea culturile nu s-au dezvoltat, iar recoltele vor fi foarte mici.

„Nu am avut precipitații esențiale, cele 30 de mm înregistrate cu 2-3 săptămâni în urmă nu au putut salva situația, au fost prea târziu. Cred că vom recolta circa o tonă de porumb și circa 1,5 tone de floarea-soarelui. Respectiv, putem spune că la cultura porumbului vom fi în minus, iar în ceea ce ține de floarea-soarelui dacă vom putea acoperi sinecostul atunci va fi bine. Practic, floarea-soarelui și porumbul au fost semănate după culturile de prima grupă, care se consideră a fi buni premergători, problema este în lipsa umidității”. 

Agricultorul spune că în anul viitor vor micșora suprafețele cu porumb și floarea-soarelui, deoarece există riscul că nu vor avea semințe. 

„Dacă la prima grupă recolta a fost cât de cât bună și fermierii vor avea propriile semințe, atunci la culturile de grupa II sunt necesare investiții mai mari atât pentru semințe, cât și pentru îngrășăminte, erbicide. Vom reduce din suprafețele însămânțate, dar nu din considerentul că culturile date nu sunt profitabile, trebuie de respectat asolamentul. Problemă este că mulți agricultori nu vor dispune de surse financiare pentru a investi în culturile date”. 

‹ adv ›

Menționăm că, la începutul lunii august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a anunțat că urmare a secetei hidrologice care a marcat prima jumătate a verii 2022, din suprafața totală de porumb, de circa 338 de mii de ha (plantații industriale sau ale agenților economici înregistrați), doar 6% erau într-o stare bună, 28% erau într-o stare satisfăcătoare și 66% din suprafața de porumb erau evoluate ca nesatisfăcătoare.

Cât privește cultura de floarea-soarelui, suprafețele agenților economici erau evoluate ca fiind în stare bună în proporție de 8%, 43% – satisfăcătoare și alte 49% – nesatisfăcătoare. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›