‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea rădăcinilor la pomi în livezi. Când și cum se realizează

Tăierea rădăcinilor la pomi în livezi. Când și cum se realizează

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Practica gestionării livezilor intensive de măr arată că este posibil, și uneori chiar necesar, de a reduce creșterea lăstarilor laterali prin tăierea rădăcinilor.

Tăierea rădăcinilor la pomi este o lucrare necesară în cazul unor creșteri excesive ale pomilor. Lucrarea stimulează formarea recoltei în anii următori tăierii rădăcinilor și inhibă creșterea.

Tăierea rădăcinilor se realizează în livezile de măr unde vigoarea de creștere a lăstarilor este mai mare de 35-40 cm. În cazul în care pomii au o creștere mai slabă, lucrarea trebuie evitată.

În cazul în care doriți să realizați tăierea rădăcinilor trebuie să analizați vigoarea de creștere și productivitatea pomilor.

Pomii caracterizaţi printr-o vigoare mai mare de creștere și o producţie mai redusă de fructe sunt pretabili pentru tăierea rădăcinilor.

Tăierea rădăcinilor se realizează începând din anul trei de la plantare, iar pentru pomii cu creștere mai puternică poate fi realizată și începând cu anul doi.

‹ adv ›

De obicei, tăierea rădăcinilor la pomi se realizează pentru soiurile cu vigoare mare și medie. Operațiunea a generat rezultate bune pe pomi altoiți pe portaltoaie de măr cu vigoare diferită de creștere, inclusiv M9, M26, MM106.

În cazul vigorii mai sporite de creștere, pentru un efect inhibator, se poate de efectuat tăierea repetată a rădăcinilor după 30 dе zile de la prima intervenţie.

Citiți și despre Tăierea pomilor după plantare. Cum și când se realizează.

‹ adv ›

Tăierea rădăcinilor diminuează conţinutul de N, P și K în frunze, însă majorează gradul de înflorire în anul următor. Tăierea rădăcinilor se realizează în funcţie de multipli factori: pedologici, tehnologici, climatici etc.

Important! Tăierea rădăcinilor este recomandată doar în livezile irigate sau în regiunile unde suma precipitațiilor depășește cantitatea de 1000 de mm anual.

Tăierea rădăcinilor trebuie realizată eșalonat: într-un an se taie rădăcinile pe o parte a rândului, iar în anul următor pe cea opusă. Tăierea rădăcinilor pe ambele părţi ale rândului inhibă puternic dezvoltarea pomilor.

Perioada optimă pentru realizarea operațiunii este cea în care pomii se află în perioada de repaus (recomandat în lunile martie și aprilie), ori de la declanșarea înfloririi florilor și de finalizat nu mai târziu decât 10 zile după căderea petalelor.

Eficiența lucrării a fost analizată și în livezile de cireș altoite pe portaltoiul Gisela 6, unde vigoarea lăstarilor depășea 60 de cm. În următorii ani, operațiunea va putea fi realizată și în livezile de prun și alte specii la producerea materialului săditor în vitro.

V-ar putea plăcea și articolul despre Tăierile la măr. Forma de coroană – ax vertical.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›