Banii nu miros! Miza energetică a prințului saudit. A investit jumătate de miliard de dolari în Rusia

15 Aug. 2022, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Aug. 2022, 12:38 // Actual //  Lupu Eduard

Kingdom Holding, unul dintre cei mai importanți investitori ai Arabiei Saudite, a investit sute de milioane de dolari în firmele energetice rusești cu puțin timp înainte și după invadarea Ucrainei din acest an, a anunțat grupul. Kingdom Holding este deținut în majoritate de prințul Alwaleed bin Talal. Prințu a făcut investițiile chiar dacă liderii occidentali au încercat să crească presiunea asupra Moscovei și au amenințat cu sancțiuni împotriva Rusiei, pe care au început să le impună la sfârșitul lunii februarie, scrie Financial Times.

Este vorba de investiții de aproximativ 500 de milioane de dolari, care au inclus 364 de milioane de dolari în Gazprom în februarie, restul banilor au fost investiți în Rosneft și Lukoil. Asta în timp ce președintele Vladimir Putin a ordonat invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie.

Prințul Alwaleed, un miliardar saudit, a fost reținut în 2017 la hotelul Ritz-Carlton din Riad împreună cu alți magnați și membri ai familiei regale. Acesta a fost acuzat de corupție.

Criticii au spus că a fost un joc de putere a ascendentului prințului moștenitor Mohammed bin Salman pentru a-și consolida poziția împotriva unei vechi gărzi influente. Statul a spus că a recuperat 100 de miliarde de dolari din fonduri nenăscute.

Prințul Alwaleed, al cărui bunic a fondat Arabia Saudită, a fost eliberat după ce a ajuns la un acord cu guvernul, deși nu a dezvăluit niciodată detaliile. Alți magnați au fost eliberați după ce au transferat fonduri sau au cedat parțial controlul asupra companiilor lor guvernului.

Fondul suveran al guvernului, Fondul de Investiții Publice, a declarat că a achiziționat un pachet de 16,8% din acțiunile Kingdom Holding în mai, la câteva luni după investiții. Dar ar fi puțin probabil ca o mare companie saudită să efectueze investiții mari în Rusia fără acceptul guvernului, având în vedere presiunea occidentală asupra Moscovei.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 11:34 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul a luat o decizie radicală privind administrarea păcurii depozitate în rezerva de stat, obligând SA ”Termoelectrica” să ardă surplusul de material combustibil. Conform declarațiilor secretarului general al Ministerului Energiei, Andrei Grițco, autoritățile au constatat că două din cele patru rezervoare destinate stocării păcurii nu sunt funcționale, ceea ce a condus la depășirea capacității lor cu 10 la sută.

”Această situație pune în pericol buna funcționare a rezervoarelor și, în eventualitatea unei defecțiuni, există riscul pierderii întregii cantități de păcură din rezerva de stat, implicând atât riscuri de poluare a mediului, cât și pierderi financiare semnificative”, a avertizat Grițco.

Conform deciziei Guvernului, ”Termoelectrica” va trebui să ardă păcura și într-un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern să vireze în bugetul de stat valoarea materialului ars – 102 milioane de lei.

Această măsură, luată în contextul preocupărilor legate de siguranța mediului și eficiența economică, evidențiază importanța gestionării corecte a resurselor și necesitatea intervenției autorităților în situații critice pentru a preveni consecințe negative asupra mediului și economiei naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău