‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDrumul migdalelor „Dumbrava Veche” - de la livezi ce nu fructificau, la exporturi în...

Drumul migdalelor „Dumbrava Veche” – de la livezi ce nu fructificau, la exporturi în Albania

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Simion Cerneanu este un producător agricol care are în gestiune peste 200 de ha, dintre care 120 de ha cu culturi de câmp și circa 100 ha de livezi cu nuci și migdale. 

Și-a fondat propria companie încă în anul 2006, ulterior a început să identifice surse financiare necesare pentru plantarea livezilor, inițial de nuc, iar mai apoi și de migdal.

Fiind unul dintre primii proprietari ai livezilor de migdal din țară, începutul afacerii s-a dovedit a fi unul plin de provocări, despre care vom povesti în acest articol.

„Afacerea noastră a început odată cu ideea de a planta o livadă de nuc pe o suprafață de circa 15 ha, iar pe parcurs aceasta a crescut, ba mai mult, am plantat și migdal. Cu toate că ne doream foarte mult să reușim și munceam mult pentru aceasta, investeam și speram să avem succes, provocările nu au trecut pe lângă noi. Așa că prima problemă pe care am întâmpinat-o a fost faptul că migdalul nu rodea. Două soiuri de migdal depuneau muguri de rod, dar până în primăvară cădeau, iar alte 2 soiuri nu făceau deloc muguri”, povestește Simion Cerneanu.

A invitat mai mulți specialiști de la noi ca să-l ajute să găsească răspuns la problema pe care o avea. A apelat și peste hotare, dar experții de acolo la fel nu au putut să-i ofere o soluție. 

„Am decis să studiem de sine stătător și am comandat cărți din țările unde se cultivau migdale: Franța, SUA, România, Rusia, Uzbekistan. După care am descoperit mai multe site-uri americane pentru producătorii de migdale și studiind informațiile de acolo, în anul 2015, am avut bănuiala că problema ar consta în nutriție”. 

După ce a aplicat îngrășăminte minerale a observat schimbări în creșterea și dezvoltarea pomilor. Deja, în următorul an au apărut și foarte mulți muguri floriferi. 

„Am înțeles că a fost o decizie corectă administrarea îngrășămintelor, dar mă gândeam că doar analiza solului efectuată corect îmi poate oferi un răspuns sigur. În 2020, am realizat analiza complexă a solului, a apei cu care irigam, iar mai târziu și a frunzelor, astfel am clarificat ce elemente sunt și care lipsesc, atât la migdal, cât și la nuc. Aplicam unele elemente care de fapt erau în surplus, ceea ce la fel avea un impact negativ asupra livezii”. 

Doar după efectuarea analizelor, nucicultorul a putut interveni și lichida carențele care erau în livadă. 

‹ adv ›

Începând cu anul 2016, atunci când a obținut prima roadă de nuci, a exportat primele două camioane în Spania. Producătorul spune că producția o vinde, în cea mai mare parte, angro și la export.

„Desigur că ne-am confruntat cu mai multe probleme, dar ne-am învățat lecția și am acumulat experiență. După Spania am livrat în Albania. Acum 3 ani am devenit membrii unei cooperative a producătorilor de migdale din zona noastră. Respectiv, prin intermediul acestei cooperative, am exportat în mai multe țări: Turcia, Azerbaidjan. Pot să spun că am reușit să stabilim relații comerciale cu cumpărătorii din Albania, respectiv soiul de nuci Franquette este achiziționat de companiile de acolo”. 

Cultivă cinci soiuri de migdale: un soi american (Meteor) și patru soiuri moldovenești și le comercializează sub brandul Dumbrava Veche, deoarece masivul unde a plantat livada se numea Dumbrava.

După multe încercări a înțeles necesitățile migdalului, dar dacă ar fi să o pornească de la început, nu ar mai planta migdal, a menționat fermierul. Este o plantă cu multe pretenții, cu riscuri mari de îngheț.

„Chiar de la început, când am fondat compania și am vrut să plantăm livada, am apelat la Proiectul IFAD II și am beneficiat de un credit în valoare de 100 de mii de dolari, acești bani au fost suficienți ca să procurăm materialul săditor. Ulterior, am depus actele pentru subvenții și am beneficiat și de acest suport, care a fost folosit, în mare parte, pentru întreținerea livezilor. Apoi am trecut la „epoca creditelor și recreditărilor”. 

‹ adv ›

În anul curent, constată Simion Cerneanu, este o fructificare bună și la migdal și la nuc. Din păcate, nu sunt precipitații suficiente și calibrul fructelor va fi mai mic.

„Anul acesta așteptăm o recoltă de nuci dublă față de anul trecut, chiar dacă calibrul va fi mai mic. Acum intervenim și udăm, aducem apa cu cisternele, mai administrăm și îngrășămintele care le mai avem în stoc. Cu părere de rău, nu avem surse de apă în zonă. După mai multe studii și cercetări, am înțeles că apele subterane din regiune nu sunt bune pentru irigat, ar trebui să fie desalinizate”.

Este foarte mulțumit de soiul Franquette pe care îl cultivă, deși a intrat mai târziu pe rod și a avut și unele scăpări, fiind printre primii care a plantat acest soi, totuși, recoltele îl bucură.

„Nu suntem încă convertiți la biotehnologii, nu deținem acte, dar de fapt nu folosim erbicide, insecticide, doar fungicide la începutul sezonului. Avem în plan să depunem actele pentru a obține certificatul de producător bio. Mergem cu pași mici spre certificare. Totodată, ne propunem, din creditele pe care le vom obține, să procurăm o serie de agregate pentru cultivarea solului din livezi, pentru a conserva umiditatea. Inclusiv, dorim să procurăm și un tractor special pentru lucrările dintre rânduri”. 

Simion Cerneanu nu se oprește aici, ci planifică, în legătură cu criza energetică, să instaleze un uscător care să funcționeze cu coajă de nuci și migdale. 

„Sperăm, până la începutul sezonului, să reușim instalarea cazanului dat. La moment, suntem într-un proces foarte neplăcut și anume solicitarea creditelor și recreditarea de la o bancă la alta. Ne-am dori ca să fie create condiții de acces mai ușor la liniile de creditare cu un procent real”. 

Cu 7 angajați reușește să dezvolte o afacere frumoasă și asta pentru că echipa este una foarte prietenoasă și fiecare este bun și responsabil de lucrurile pe care la face cel mai bine.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Bravo domnu semion că ați ajuns la așa nivel dacă aveți cunoștințe în cauză ați putea să le scriți cu deamănuntul întrun jurnal personal ca alții să nu le fie atît de greu ca dumnevoastră la început. Și fiecare specialist în orice domeniu ar trebui așa săși lase cunoștințele pentru copii și nepoții lor, pentru Viitor.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›