‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe astăzi, Rusia interzice importul de produse vegetale din Moldova

De astăzi, Rusia interzice importul de produse vegetale din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Începând de azi, 15 august, intră în vigoare noul embargo impus de ruși la produsele vegetale moldovenești.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespunde reglementărilor, fiind depistați cinci dăunători de carantină în loturile importate.

O notificare în acest sens a fost recepționată, pe data de 11 august, de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Nota informează că va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

Conducerea ANSA a declarat că este deschisă pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins.

Pentru a asigura un cadru eficient de cooperare la acest subiect și pentru a identifica soluții, o rundă de discuții va fi organizată în această săptămână cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău.

Totodată, Nicu Popescu, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a menționat, în cadrul unei emisiuni, că interdicția parțială impusă de Rusia este legată de politică.

‹ adv ›

Ulterior, Rosselhoznadzor a spus că decizia de a interzice importul de legume și fructe din mai multe regiuni ale Moldovei a fost luată din motive întemeiate. Nu există niciun context politic în interdicție.

Autoritățile din UTA Găgăuzia au anunțat că se vor adresa direct la Rosselhoznadzor pentru a soluționa problema embargoului impus.

În aceiași zi, Asociația Moldova Fruct a înaintat către Guvern, Ministerul Agriculturii și Agenția pentru Siguranța Alimentelor o listă de măsuri pentru depășirea situației și diminuarea impactului asupra sectorului.

‹ adv ›

Membrii Moldova Fruct menționează că, în cazul în care, sunt identificate obiecte de carantină în fructe, trebuie să fie penalizați operatorii concreți care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara.

Regiunile din care este interzis importul în Federația Rusă sunt: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Rezina, Râșcani, Sângerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și UTA Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›