Letonia elaborează un proiect de lege privind restricționarea utilizării limbii ruse. Cele mai importante evenimente din a 172-a zi de război

Ucraina
Foto: Ministerul Apărării al Ucrainei

Astăzi este a 172-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a atacat orașul Enerhodar din regiunea Zaporijjea, lângă centrala nucleară. În urma bombardamentelor a decedat un lucrător al centralei nucleare și câinele pe care îl plimba.

🟣 Guvernul finlandez va organiza o ședință privind impunerea unor restricții de călătorie în țară pentru cetățenii ruși.

🟣 Ministerul Justiției din Letonia elaborează un proiect de lege pentru a restricționa utilizarea limbii ruse în locuri publice și la locul de muncă. În 2017, 36 % din populația Letoniei a declarat că limba rusă este limba lor maternă.

🟣 Ministerul rus al Apărării anunță că soldații ruși au preluat în totalitate controlul asupra localității Udî din regiunea Harkiv.

🟣 Raportul Amnesty International privind abuzurile armatei ucrainene va fi verificat de experți independenți, scrie dw.com.

Amintim că, recent, organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un raport în care susține că armata ucraineană pune în pericol populația civilă prin plasarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv în școli și spitale, în încercarea de a respinge invazia rusă.

Autoritățile de la Kiev au reacționat cu furie la acest raport, acuzând autorii că încearcă să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă și că este un „cadou” pentru propaganda rusă.

🟣 Ucraina anunță că a bombardat podul Antonov din Herson pentru ca acesta să nu mai fie funcțional. Această decizie a fost luată pentru a îngreuna transportul de echipamente și de muniții grele ale armatei ruse.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente