Chicu: În timp ce tandemul Sandu&Olari e preocupat de batjocorirea mamelor, cea mai mare întreprindere de ulei din țară e în pragul închiderii

Fostul premier Ion Chicu susține că o decizie adoptată anterior de Comisia Situații Excepționale a creat o situație dificilă pentru cea mai mare întreprindere de producere a uleiului vegetal din țară. În consecință, SA „Floarea Soarelui" din Bălți a ajuns în pragul închiderii.

Foto: SA Floarea Soarelui

„În timp ce simbolul „vremurilor bune" - tandemul Sandu&Olari, este preocupat de batjocura mamelor în vârstă, cea mai mare și modernă întreprindere de producere a uleiului vegetal din țară - SA "Floarea Soarelui" din Bălți, este în pragul închiderii.

Și să nu credeți că e din cauza veșnic invocată de gruparea analfabetă și coruptă PAS - „războiul și conjunctura internațională", nu. E chiar din cauza unei decizii criminale luate de ei prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, la 18 mai 2022. Ca să distrugă această întreprindere, gruparea criminală a adoptat o hotărâre prin care exportul de ulei vegetal se scutește de TVA fără drept de deducere. În practică, aceasta înseamnă, că sumele aferente TVA la achiziții plătite de întreprinderea prelucrătoare, pur și simplu se pierd (nu este sens de explicat aici tot mecanismul aplicării TVA, dar esența este aceasta - întreprinderea practic pierde acești bani). În rezultat, întreprinderea falimentează.

De ce gruparea criminală PAS a făcut asta? E simplu, ca să distrugă întreprinderea prelucrătoare, iar Moldova să fie o colonie care exportă doar materie primă - în cazul de față, semințe de floarea soarelui.

Știu că atât întreprinderea, cât și asociațiile de business din țară (AmCham, de exemplu) au făcut demersuri către autorități și partenerii internaționali pentru a anula această hotărâre ilegală și anticonstituțională. Au făcut-o și în cadrul ședinței Guvernului din iulie la Bălți. Nici un efect, guvernul a plecat la Bălți pentru PR ieftin, nu pentru a soluționa probleme. Moldova trebuie distrusă, iar moldovenii trebuie să stea doar cu sapa în mână. Industria nu este pentru ei. Moldova trebuie să fie doar furnizor de materie primă ieftină, fără nicio valoare adăugată produsă în țară. Tot ce e pentru consum final, trebuie să fie importat. Acesta pare a fi scopul Maiei Sandu și grupării sale analfabete și corupte PAS”, a scris Ion Chicu.

Declarațiile vin după o scrisoare deschisă, publicată de SA Floarea Soarelui de la Bălți, prin care cere să nu fie ignorată solicitarea adresată de cel mai mare procesator din Republica Moldova, de unicul producător de ulei îmbuteliat pentru piața locală și marele contribuitor de plăți în buget.

„Activitatea uzinei de ulei „Floarea Soarelui” SA este puternic afectată de dispoziţiei nr. 21 din 18 mai 2022, care prevede, printre altele, excluderea de la deducere a sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea soarelui.

„Floarea Soarelui” SA solicită CSE a Republicii Moldova abrogarea imediată a dispoziţiei nr. 21 din 18 mai 2022, efectele negative ale căreia vor duce la diminuarea activității uzinei, la reducerea plaților aferente în bugetul local și republican.

„Floarea Soarelui” SA cataloghează această decizie fără precedent ca o încalcare flagrantă a unui drept economic fundamental, ţintită exclusiv asupra unui producător autohton cu acţionari din Statele Unite ale Americii, printre care și Oaktree Capital Management LP – unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial”, se arată în adresare.


Pub