Rusia își pregătește terenul pentru preluarea Transnistriei. Planurile Moscovei pentru enclava separatistă

13 Aug. 2022, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 15:48 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova a îndemnat pretinsele autorități din stânga Nistrului să purceadă la elaborarea măsurilor suplimentare pentru a proteja teritoriul și populația Transnistriei. Recomandarea a fost făcută de Ministerului Apărării al Federației Ruse la masa rotundă desfășurată pe 21 iulie în cadrul Consiliului Federației „Participarea Federației Ruse la operațiunea de menținere a păcii în Transnistria – 30 de ani de pace și stabilitate în regiune”.

Documentul semnat de către senatorii ruși Alexander Rakitin și Vladimir Dzhabarov, conține recomandări cu privire la pașii pe care trebuie să le întreprindă departamentele ruse în lumina situației actuale din Transnistria, scrie novostipmr.org.

În special, Ministerul Apărării al Federației Ruse este, de asemenea, instruit să „implementeze toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța forțelor de menținere a păcii rusești și a cetățenilor ruși”.

Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei i s-a recomandat „să continue îmbunătățirea serviciilor consulare pentru cetățenii ruși care locuiesc în Tranistria”. Alături de aceasta, autorii rezoluției mesei rotunde solicită Ministerului Afacerilor Externe „să elaboreze un set de măsuri împotriva Republicii Moldova în cazul unor acțiuni neprietenoase împotriva contingentului rus de menținere a păcii” și „să consolideze activitatea de informare în ceea ce privește informarea publicului despre sarcinile și rezultatele pozitive ale operațiunii de menținere a păcii timp de 30 de ani din Transnistria.

Comitetelor Consiliului Federației pentru apărare și securitate și pentru afaceri internaționale li se recomandă „să continue monitorizarea situației politico-militară din regiunea Europei de Est”, precum și să interacționeze cu Ministerul de Externe și cu Ministerul Apărării „în ceea ce privește îmbunătățirea cadrul de reglementare pentru asigurarea regională și consolidarea securității naționale a Federației Ruse”.

La masa rotundă a Consiliului Federației Ruse au participat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și pretinsul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitalii Ignatiev.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău