Bombardamente la centrala din Zaporojie, în apropiere de locul unde sunt depozitate materialele radioactive: Mai mulţi senzori de radiaţii au fost avariaţi

Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie - aflată sub controlul trupelor ruse și care a fost lovită din nou de bombardamente -, inclusiv pentru evacuarea oamenilor din zonă, informeaz digi24.ro, cu referire la Reuters. De cealaltă parte, un oficial din administraţia de ocupaţie pro-rusă susține că nu s-a înregistrat nicio scurgere radioactivă.

Foto: protv.ro

Oficialii locali ucraineni și cei instalați de Rusia la conducerea regiunii Zaporojie s-au acuzat reciproc de o nouă serie de bombardamente, care au avut loc joi la centrala nucleară – cea mai mare din Europa – situată în sudul Ucrainei.

„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor nespecialiști care ar putea permite producerea unei tragedii”, a declarat ministrul ucrainean de interne, Denis Monastyrsky, într-un interviu acordat Reuters.

„Desigur, este greu să ne imaginăm măcar amploarea tragediei care ar putea avea loc dacă rușii își continuă acțiunile acolo”, a spus el.

În ultimele zile, Ucraina a avertizat asupra riscului unui dezastru nuclear de tipul celui produs în era sovietică, la centrala de la Cernobîl.

„Acest lucru înseamnă pentru noi că trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgență împreună cu Ministerul de Interne discută acum diferite scenarii, inclusiv cel al evacuării”, a adăugat ministrul ucrainean de interne.

De cealaltă parte, un ficial din administraţia de ocupaţie pro-rusă susține că, după bombardamentele de joi asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie nu s-a înregistrat nicio scurgere radioactivă.

„La ora actuală nu s-a constatat nicio contaminare la staţie şi nivelul radioactivităţii este normal”, a scris pe Telegram şeful administraţiei locale civile şi militare instalate în regiunea din sudul Ucrainei controlată de Rusia, Evgheni Baliţki.

Operatorul ucrainean al centralei a informat însă, potrivit AFP, că mai mulţi senzori de radiaţii de la cea mai mare centrală nucleară din Europa au fost avariaţi.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de noile bombardamente din perimetrul centralei, la fel ca după primele lovituri, de săptămâna trecută.

Baliţki a afirmat joi că proiectilele au căzut în apropierea unui depozit unde se găsesc câteva tone de deşeuri radioactive, iar o lovitură directă asupra depozitului „ar face tot teritoriul impropriu pentru viaţă”. În înregistrări video din zonă se vede ridicându-se fum; acesta provine, potrivit oficialului citat, de la un incendiu declanşat pe câmp, după ruperea unei linii electrice.

În context, Statele Unite sprijină apelurile pentru instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit Reuters. „A lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculos și iresponsabil - și vom continua să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea centralelor nucleare ucrainene și să restituie controlul total Ucrainei. Sprijinim apelurile Ucrainei de a fi instituită o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”, a spus purtătorul de cuvânt citat.

Centrala de la Zaporojie este controlată din martie de forţele ruse care au invadat Ucraina.


Pub