Găgăuzia se va adresa direct Rusiei, pentru a evita embargoul. Irina Vlah: „Am avut în trecut asemenea experiență și a fost una bună”

Autorităţile Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia vor să ajungă la o înţelegere directă cu Rusia, referitoare la exporturile de fructe și legume, după embargoul impus fructelor moldovenești de Rosselhoznadzor, care intră în vigoare pe 15 august, scrie Gagauzinfo. „Am avut în trecut o asemenea experiență și a fost una bună”, a precizat bașcana Irina Vlah, în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al regiunii.

Foto: adevarul.ro

Autorităţile de la Comrat se vor adresa direct Serviciului fitosanitar rus (Rosselhoznadzor), pentru a exclude Găgăuzia din lista unităţilor administrativ-teritoriale din Republica Moldova, în privinţa cărora este aplicată interdicţia de export al produselor vegetale în Federaţia Rusă, a declarat şeful departamentului complexului agroindustrial din Găgăuzia, Andrei Dimitroglo.

„Conducerea ţării trebuie să-și construiască diplomatic relaţiile cu partenerii, în primul rând, cu Federaţia Rusă, și să poată negocia. Noi, la rândul nostru, Comitetul executiv al Găgăuziei, vom contacta direct Rosselhoznadzor, după exemplul anilor precedenţi când, la fel, au existat interdicţii”, a declarat Andrei Dimitroglo, în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al regiunii.

Bașcana Irina Vlah a remarcat că „există o experiență bună în trecut” și a ordonat departamentului să înceapă pregătirea documentelor pentru adresarea către Rosselhoznadzor. 

„Am avut deja o experiență bună. Ne-am adresat direct și am cerut ca o comisie să vină la noi, să meargă pe câmpurile noastre, să studieze situația, să efectueze teste și, deja la fața locului, să dea o evaluare a stării fructelor și legumelor noastre. Așadar, studiați în totalitate întreaga situație și să pregătim un document pe care îl vom trimite pentru a invita o comisie la noi”, a precizat Irina Vlah.



Rusia va interzice parțial importul de produse vegetale din Moldova, din cauza încălcărilor de carantină, anunță Rosselhoznadzor. „Motivul interdicției a fost detectarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră pe teritoriul Rusiei, despre care partea moldovenească a fost informată în mod repetat”, a explicat Iulia Melano, consilier al șefului Rosselhoznadzor.

Membrii Asociației Moldova Fruct se declară „profund îngrijorați de situația creată în domeniul horticol, din cauza secetei din anul curent și embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă”. Asociația menționează că, în cazul în care sunt identificate obiecte de carantină în fructe, trebuie să fie penalizați operatorii concreți, care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara.


Pub