(video) Primarul de Chișinău, Ion Ceban: Pagubele în urma ploii din 9 august se estimează la circa 17 milioane lei

Primarul de Chișinău, Ion Ceban, a prezentat, în cadrul unui briefing de presă, pagubele estimative, după intemperia din 9 august. Acesta a anunțat că la moment cifra este de circa 17 milioane de lei, însă raportul încă nu a fost finalizat.

Foto: UNIMEDIA

„Pagubele încă sunt estimate, la această etapă, pe domeniul educației, unde au căzut arbori, unde au fost deteriorate zeci de instuții, acoperișurile, geamurile, pavilioanele – pagubele sunt cifrate la 12,5 milioane lei

Pe instiutțiile sociale, AMT-uri atât la Rîșcani, cât și la Ciocana, dar și instituțiile din domeniul protecției copilului și culturii sunt 2,5 – 3 milioane lei pagubele

Prealabil pentru necesitățile de intervenție pe materiale de construcție este vorba despre 4,5 milioane lei, pentru acoperișuri, subsoluri etc. Dar aici se fac evaluările, expertiza, pentru că avem foarte multe deteriorate, blocuri inundate, avem spălate fundațiile caselor de locuit Am contractat servicii inclusiv la privat și astăzi vor fi contractate servicii suplimentare.

Ieri au fost mobilizate 1227 de persoane în teren, preponderent în sectoarele Ciocana și Rîșcani, este vorba despre prețurile care au fost împărțite în microsectoare și logica lucrurilor etse următoarea – fiecare pretură are un perimetru de străzi, după ce face curățenia acolo i cred cp ne va lua 2-3 zile, se va mobiliza în cea mai afectată zonă, în perimterul străzilor Saharov, Braniștii, Dimo, Kiev, Alecu Russo, pentru că acolo este cel mai afecat sector, e un dezastru total”, a informat Ion Ceban. 

„Astăzi și ieri au fost mobilizate 133 de unități de transport, de la toate regiile mobilizate – toate prețurile, Regia Autosalubritate, atât la nivel de personal, cât și la nivel de mașini, Lumteh, pentru că avem 56 de piloni doborâți, dintre care doar 13 sunt restabiliți. Estimativ avem 585 de copaci dați jos sau afectați grav, dintre care evacuați au fost 122 de copaci. Spații Verzi, ACC-uri, Direcția generală educație, Parcul Urban de Autobuze, atât la nivel de oameni,cât și la nivel de tehnică, RTEC, Direcțiile generale sănătate și asistență socială și protecția copilului, Direcția comunal-locativă, LiftService la fel sunt implicate. Astăzi avem contractați 12 agenți economici, pentru defrișări, turnuri, utilaje, intervenții în adiacența străzilor afectate și la blocuri.

La această etapă, pagubele se cifrează la circa 17 milioane lei, dar în continuare se fac expertize. Acum sursele vor fi identificate pe interior. Când va fi finalizat raportul integral, se va solicita ședința CMC, pentru ca aceste surse să poată fi alocate, în conformitate cu prevederile legislației”, a mai adăugat edilul.

„Dezastrul pe care ni l-am imaginat sau l-am prsupus este departe de ceea ce avem în realitate”, a conchis Ceban.


Urmăriți briefingul integral, pe UNIMEDIA.


Pub