‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 martie, 2024
4.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGranturi pentru retehnologizare și eficiență energetică

Granturi pentru retehnologizare și eficiență energetică

‹ adv ›
‹ adv ›

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor primi ajutor nerambursabil din partea statului, de până la 2 milioane lei, pentru tehnologizarea și retehnologizarea afacerilor, și până la 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea echipamentelor care vor asigura reducerea consumului de energie electrică, cu cel puțin 15% față de consumul existent.

Antreprenorii pot deja aplica la Program și vor putea investi banii în panouri solare cu sistem de încălzire sau panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric și alte instalații.

Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, precizează că în acest an sunt alocați 55 de milioane de lei pentru achiziționarea echipamentelor. 

Pe lângă panourile solare și cele fotovoltaice, din grant pot fi procurate și mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric. De asemenea, poate fi achiziționat utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului, dar și utilaj și instalații pentru încălzire termală.

Programul este destinat întreprinderilor înregistrate în registrul de stat al persoanelor juridice/întreprinzătorilor individuali, definite în conformitate cu Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, cu excepția întreprinderilor de stat și municipale.

Suplimentar, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

‹ adv ›
  1. Desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul Republicii Moldova;
  2. Activează minim 24 de luni până la data aplicării la Program și a întocmit și prezentat la Biroul Național de Statistică situațiile financiare pentru ultimii doi ani de activitate;
  3. Nu au restanțe față de bugetul public național la data aplicării la Program;
  4. Fondatorii întreprinderii, cetățeni ai Republicii Moldova dețin cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii/afacerii;
  5. Dețin raportul de audit energetic efectuat de către un auditor energetic calificat și înregistrat în Registrul electronic al auditorilor energetici (pentru întreprinderile ce își propun creșterea eficienței energetice).

Prin intermediul Programului se va oferi suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la:

  1. 2.000.000 MDL pentru acțiuni de tehnologizare și retehnologizare, după formula de 5+5 ( 50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului).
  2. 1.500.000 MDL pentru utilaj, echipament și instalații de valorificare a surselor de energie alternativă după formula de 5+5 ( 50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului).

Amintim că, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat pe data de 9 august, Programul de retehnologizare și eficiență energetică a IMM-urilor, care va susține companiile să-și sporească competitivitatea și productivitatea pe piața națională și internațională. 

Programul este prevăzut pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de a fi prelungit. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii