Universitatea Tehnică a Moldovei invită toți doritorii la Centrul Tekwill, pentru a trăi împreună istoricul eveniment de lansare pe orbită a nanosatelitului TUMnanoSAT

UTM
Foto: UTM

Vineri, 12 august 2022, cu începere de la ora 12.00, Universitatea Tehnică a Moldovei invită reprezentanții mass-media (presa scrisă, radio, tv) și toți doritorii la Centrul Tekwill (str. Studenților, 9/11, Chișinău), pentru a trăi împreună istoricul eveniment de lansare pe orbită a nanosatelitului TUMnanoSAT.

Conexiunea cu partenerii internaționali – Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), sub egida cărora satelitul va fi lansat pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI), precum și transmisiunea live a lansării va fi asigurată de către coordonatorii de la JAXA.

Constituind o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională, evenimentul va întruni la Tekwill personalități de prim rang din conducerea țării, reprezentanți de seamă ai comunității științifice și ai mediului academic, care se vor pronunța pe marginea evenimentului. De asemenea, agenda evenimentului include luări de cuvânt din partea reprezentanților JAXA și ai UTM, implicați direct în elaborarea, dezvoltarea și lansarea pe orbită a primului satelit al Republicii Moldova.

Amintim că în perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD. În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2. Iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente