Chicu către Maia Sandu, despre Aeroport: Dacă ești mincinoasă și ipocrită, în loc să reziliezi un contract păgubos - te întâlnești în taină cu „Rothschild" și închini țara patronilor străini

Fostul prim-ministru, pe timpul căruia a fost reziliat contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău, ceea ce a condus spre un proces internațional în care statul a obținut recent câștig de cauză, critică guvernarea PAS că-și „asumă aceste merite”. „Litvinenco a raportat despre succesul de la Stockholm, încercând să-și atribuie această realizare. Cred că dacă era cu memoria mai trează, își amintea ce declara cealaltă „geniu" al justiției - Stamate, despre cauza dată încă în august 2020. Atunci, aceasta mă învinuia pe mine, că prin rezilierea de către Guvern în iunie 2020 a Contractului de concesiune, eu fur țara, iar Arbitrajul de la Stockholm va impune Republica Moldova să achite „investitorilor strategici de la Habarovsk" 900 mln. Euro despăgubiri… Această gașcă analfabetă și coruptă PAS a făcut tot posibilul ca să mențină aeroportul în mâini străine, însă, nu le-a mers”, a scris Ion Chicu.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Săptămâna trecută, presa „pe care n-o are Maia Sandu", a trecut cu vederea noutatea despre câștigul obținut de Republica Moldova la Arbitrajul de la Stockholm - pe cazul concesionării criminale a Aeroportului Internațional Chișinău de către guvernul, în care activa ca ministru Maia Sandu. E și de înțeles, cum pot să se bucure de eșec acei, care au pus la cale acest jaf istoric... Iar acele surse media aservite Maiei Sandu, care au reflectat acest eveniment, au făcut-o așa, încât nimeni să nu mai înțeleagă ce s-a întâmplat...

De fapt, Republica Moldova și-a redobândit unicul Aeroport Internațional de pasageri. Vă mai amintiți cât s-a discutat în campanii electorale despre această crimă? E adevărat, e greu de presupus ce vor face acum guvernanții, că ei pot în orice moment repeta „isprava" din 2013 - sunt aceeași gașcă...


Totuși, trebuie să remarcăm faptul, că Litvinenco a raportat despre succesul de la Stockholm, încercând să-și atribuie această realizare. Cred, că dacă era cu memoria mai trează, își amintea ce declara cealaltă „geniu" al justiției - Stamate, despre cauza dată încă în august 2020. Atunci, aceasta mă învinuia pe mine, că prin rezilierea de către guvern în iunie 2020 a Contractului de concesiune, eu fur țara, iar Arbitrajul de la Stockholm va impune Republica Moldova să achite "investitorilor strategici de la Habarovsc" 900 mln. Euro despăgubiri...


Această gașcă analfabetă și coruptă PAS a făcut tot posibilul ca să mențină aeroportul în mâini străine, însă, nu le-a mers.

Vreau să mulțumesc colegilor noștri de la Agenția Proprietății Publice, care au pregătit în 2020 foarte minuțios argumentele pentru rezilierea Contractului păgubos pentru țara noastră, care în final s-au soldat cu câștig de cauză în acest dosar, inclusiv financiar. În special, aduc mulțumiri Dlui Ghenadie Țepordei, Directorul de atunci al APP, care a reușit să învingă chiar și scepticismul meu și m-a ajutat să iau o decizie absolut corectă! Aduc mulțumiri Dlui Fadei Nagacevschi și colegilor de atunci de la Ministerul Justiției, care au știut în colaborare cu Biroul de avocați „Buruiană&Partners", să apere cauza dreaptă a țării noastre la înaltul Arbitraj!

Acest exemplu de câștig obținut de Republica Moldova ne arată, că dacă se dorește - se poate de apărat interesele țării. Iar dacă ești mincinoasă și ipocrită, în loc să acționezi hotărât și să reziliezi un contract păgubos - te întâlnești în taină cu „Rothschild" și închini țara totalmente patronilor străini”, a scris Chicu pe Facebook.

APP a anunțat că a decis încă la 8 iulie 2020 să rezilieze contractul de concesionare a aeroportului, pe motiv că nu ar fi fost îndeplinite mai multe angajamente asumate de către compania concesionară. Prim-ministrul de atunci, Ion Chicu, a reiterat că Avia Invest are o datorie la plata taxei de supraveghere spre Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în valoare de 118 milioane de lei, acumulată în perioada 2017-2019.

Acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, a anunțat directorul companiei Komaksavia Airport Invest, Andreas Menelaou.

Doi ani mai târziu, tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova. Totodată, Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216,678.75 mii euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

Decizia procesuală de scoatere a cererii de pe rol este interimară și va fi atacată în instanța superioară din Suedia, a anunțat, la rândul său, concesionara Aeroportului.


Pub