Panglica Sf. Gheorghe, Z, V, pe masa Comisiei de la Veneția: Curtea Constituțională i-a cerut opinia pe sancțiunile aplicate pentru afișarea simbolurilor interzise

Curtea Constituțională a solicitat de la Comisia de la Veneția emiterea unei opinii în legătură cu unele prevederi din articolul 1 din Legea privind contracararea activității extremiste și a articolului 3655 din Codul contravențional care sancționează „confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii şi utilizarea în public a atributelor şi simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acţiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanităţii, precum şi al propagandei sau glorificării acestor acţiuni”. Solicitarea a fost expediată la data de 4 august.  

Foto: UNIMEDIA

Potrivit articolului 13 (1) al Regulamentului procedurii Comisiei de la Veneția, membrii Comisiei nu pot participa la votarea opiniilor referitoare la statul care i-a desemnat sau ai cărui cetățeni sunt.

În consecință, Domnica Manole, care este membru al Comisiei de la Veneția, nu va putea participa la votarea opiniei solicitate.

În Moldova se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. 

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind legea care interzice simbolurile care promovează războiul, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. În momentul depunerii sesizării, legea nu fusese votată în lectură finală, prin urmare, sesizarea a fost declarată inadmisibilă, explică CC. Decizia a fost publicată pe 14 aprilie.

Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat legea. „Aceasta nu atentează la memoria noastră istorică, oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei căzuți în Al Doilea Război Mondial”, a menționat președinta.


Pub