(video) Inflația ar putea ajunge la 34,7% în octombrie-noiembrie. Prognozele BNM

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu prezintă al treilea raport al inflației pentru anul 2022. Pentru octombrie-noiembrie BNM prognozează o inflație de 34,7%. „În trimestrul trei și patru al anului va fi vârful inflației. Este vorba de lunile octombrie și noiembrie după care inflația va merge pe un trend descendent. Important să nu apară șocuri noi. Alimentele și prețurile reglementate vor fi elementele care vor influența inflația”, a spus Armașu.

Foto: Captură de ecran

update În trimestrul trei al anului curent, rata anuală a inflației va atinge cel mai înalt nivel și începând cu următorul trimestru aceasta va urma o tendință descendentă spre finele orizontului de prognoză. Ritmurile înalte alre ratei anuale ale inflației se vor datora prețurilor la produseor alimentare, celor reglementate și inflației de bază și mai puțin prețurilor la combustibili. 



update „Carnea se va scumpi, alte produse mai degrabă vor intra pe trend descendent”.

update „Observăm că creșterea economică se așteaptă a fi mai temperată în comparație cu luna mai. Vedem o inflație medie anuală mai temperată în Federația Rusă. Avem ultima prognoză la prețul petrolului Brent mai mare decât s-a prognozat”, a menționat Armașu. 

update „Vedem o creștere a exporturilor. Consumul intern continuă să fie unul puternic. Unii indicator de fregvență înaltă arată o anumită temperare a comerțului intern, el nu mai crește, practic a ajuns la zero”.


update „Cea mai mare contribuție la creșterea o au prețurile la produsele alimentare, de 12, 4, prețurile de reglementate 8,6, iar prețurile de combustibili 3,7. Această inflație este generată de condițiile externe și anume de evoluția prețurilor la nivel internațional, mai cu seamă produsele alimentare. Prețul la gaz la fel influențează mult, pentru că face parte din prețurile reglimentate și observăm că cu toate ca are fluctuații, trendul este ascendent. Aici mai sunt și tarifele la transport, transport urban, interurban, apa, canalizare, acestea tot au suferit ajustări semnificative”, a spus Armașu.


update „Inflația a ajuns la 31,83 % la sfârșitul lunii iunie și este în trend ascendent. Același trend îl observăm la toate băncile din regiune. În trimestrul întâi rata medie a inflației a fost de 19,1%, iar în trimestrul doi 29,3%”, a spus Armașu.


Pub