Ministerul Sănătății: Nu există pericol radiologic. Avem și suficientă iodură de potasiu. România a donat RM peste 1 milion de pastile

Ministerul Sănătății dă asigurări că în țară este suficientă iodură de potasiu, care se administrează pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă. Asta în contextul în care, mai devreme Boris Gîlca, șeful Direcției asistență medicală și socială, avertiza despre existența riscului unui dezastru nuclear la centrala din orașul Zaporojie din Ucraina și critica ministerul, dar și alte instituții competente, că nu comunică cetățenilor care ar fi măsurile de urmat, în caz de scurgeri radioactive, în condiții casnice, și nici unde sunt amplasate refugiile și adăposturile pentru protejare.

Foto: zdg.md
„Ministerul Sănătății a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu. În urma discuțiilor purtate de ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, cu omologul său din România, Alexandru Rafila, statul vecin a donat țării noastre peste un milion de pastile de iodură de potasiu.

Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

La fel, ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului”, se menționează într-un comunicat remis de instituție.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că „în prezent nu există pericol radiologic” și îndeamnă populația la calm.

Astăzi, șeful Direcției asistență medicală și socială, Boris Gîlca, declara că „suntem la circa 740 km distanță de orașul Zaporojie din Ucraina, iar în condiții de război, nu este exclus riscul unui un dezastru nuclear, în contextul incidentelor de la centrala nucleară din acest oraș”. Gîlca s-a arăta indignat de faptul că „Ministerul Sănătății de la Chișinău, dar și alte instituții competente nu comunică cetățenilor care ar fi măsurile de urmat, în caz de scurgeri radioactive, în condiții casnice, și nici unde sunt amplasate refugiile și adăposturile pentru protejare”. 

Șeful Direcției asistență medicală și socială a publicat și o listă a recomandărilor specialiștilor din capitală, pentru populație, în caz de scurgeri radioactive.

Riscul unei catastrofe nucleare este cât se poate de real, după recentele bombardamente de la centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, spune șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, citat de digi24.ro. La rândul său, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a unității. Energoatom susține că bombardamentele ruse au afectat grav unitatea de azot-oxigen a centralei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a condamnat atacul rus și a cerut ocupanților, care controlează centrala încă din martie, să permită accesul inspe ctorilor de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică.


Pub