(video) Natalia Gavrilița și miniștrii, la raport, la un an de activitate a Guvernului. „Am pornit cu speranța că vom reuși să construim Moldova vremurilor bune”

Prim-ministra Natalia Gavrilița prezintă raportul de activitate al Executivului pe care îl conduce, la un an de guvernare. Și miniștrii prezintă rapoartele, pe domeniile pe care le administrează.

Foto: UNIMEDIA

update Ministrul Apărării, Anatoilie Nosatîi, prezintă rezultatele activității instituției.

update Și ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, lipsește de la prezentarea raportului de activitate a Guvernului. Aceasta este înlocuită de Rodica Iordanov, secretar de stat în Ministerul Mediului.

update Natalia Gavrilița: Domnule Vladimir Bolea, sunteți un ministru nou în Guvern, dar din Parlament ați promovat foarte multe politici în agricultură.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: Azi fac o lună de la învestire, când Guvernul face un an de mandat. Anii în agricultură se împart în ani grei și ani foarte grei. Prioritatea mea nr 1 este ca Ministerul să devină un partener fidel al agricultorului din RM, o portavoce a agricultorului.

update Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari: Vă felicit pentru separarea Ministerului Muncii de cel al Sănătății.

update Ministrul Educației, Anatolie Topală: Am reușit să menținem studiile cu prezență fizică, în pofida pandemiei.

update Ministra Sănătății, Ala Nemerenco: Cetățenii își doresc să aibă un acces cât mai mare la servicii medicale calitative. Am putut achita toate datoriile pentru anul 2021 pentru indemnizațiile în cazul persoanelor care s-au infectat la locul de muncă.

update Secretarul general al Ministerului Finanțelor, dna Dina Roșca, prezintă raportul de activitate a ministerului.

update Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Încerc să fiu laconic, fără a reda lucrurile în mod triumfalist, așa cum s-a făcut în trecut. Multe s-au făcut, dar și mai multe urmează să facem. În acest an am oferit independență procuraturii, sistemului judecătoresc. Am pornit sistemul de curățare a sistemului judecătoresc.

update Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, prezintă raportul de activitate.

update Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco: În ciuda provocărilor am asigurat cetățenilor un climat de pace. Ne-am confruntat cu o situație cu care nu ne-am confruntat niciodată: avem un război la frontieră.

- În curând cetățenii vor putea solicita eliberarea cazierului judiciar la domiciliu.

- Azi în plan național media de reacție a pompierilor/salvatorilor constituie 18 min, 40 secunde.

update Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu: Din măsurile principale, realizare în această perioadă:

- În 2 etape am ieftinit circa 20 de servicii publice realizate de Agenția de Guvernare Electronică.A fost oprită o serie de scheme de corupie, în care figurau mai multe companii căpuă, unele servicii au fost ieftinite cu circa 65%, altele sunt prestate în mod gratuit, cum ar fi înregistrarea căsătoriei.

- Au fost întreprinse măsuri ca serviciile prestate online să fie mai atractive, mai ieftine, acum sunt cu 20% mai ieftine.

- În acest an am lansat programul centrelor unificate de prestări servicii. Circa 80 de mii de consumatori din 17 sate pot beneficia de servicii publice chiar de la ei din localitate, fără a se deplasa în centrul raional sau la Chișinău.

- Am lansat serviciul guvernamental de livrare, MDelivery, prin care cetățenii pot primi documentele solicitate chiar la ușă, atât în țară, cât și peste hotare.

Am făcut valabilă semnătura electronică nu pe 2 ani, ci pe 5 ani.

Menționez premiera adoptării Legii serviciilor publice, aceasta prescrie modul și modalitatea de acordare a serviciilor prestate, dăm prioritate serviciilor electronice: certificatul medical Covid, fișa epidemiologică Covid etc.

update Viceprim-ministrul pe reintegrare, Oleg Serebrian: Pe parcursul ultimelor 6 luni am încercat să am o comunicare cât mai bună cu publicul. 350 de mii de locuitori din stânga Nistrului sunt cetățeni ai RM și acest proces de redobândire a obținerii cetățeniei RM s-a accelerat, în ultimul timp. E u proces de reintegrare societală. Economia de pe cele 2 maluri ale Nistrului e mult mai integrată decât era acum câțiva ani. Peste 70% din comerțul extern al acestei regiuni este cu UE, tranzitând partea dreaptă, controlată de autoritățile constituționale de la Chișinău. Mulțumesc tuturor ministerelor cu care am cooperat. Pe sectorul educației și ocrotirii sănătății chiar s-au făcut lucruri extrem de bune

update Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: Am trecut definitiv la televiziunea digitală terestră, am fost și am pus și o antenă, personal.

update Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: Am alocat peste 800 mil. lei către primării, ca să-și poată reabilita drumurile locale.

update Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: Am lansat cel mai ambițios program, lansat încă de doamna președintă, „Satul european”, cu un buget de 2 miliarde. Nu mai avem niciun proiect de reabilitare a drumurilor care stagnează. La Leova, o companie ludreză și noaptea.

update Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: Ne pregătim de iarna care vine, toată lumea, toată Europa înțelege că va fi o iarnă complicată, nu ascundem acest lucru.

update Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: Un an în care s-a lucrat extrem de mult, chiar dacă au fost crize, a fost impresionant, din punctul meu de vedere. Se lucrează la strategia energetică pentru anul 2050. Suntem un Guvern care privim în viitor.

update Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, prezintă realizările pe plan extern.

update Natalia Gavrilița: Nu ne-am dorit o abordare triumfalistă, în stilul vremurilor de altă dată, când se vorbea doar de realizări, iar provocările erau trecute sub tăcere.

update Natalia Gavrilița: Da ne așteaptă o iarnă grea, cu multe încercări, pentru care ne pregătim încă de acum.

update Natalia Gavrilița: Am fost nevoiți să acționăm ca niște pompieri care sting focul ce a izbucnit în jurul lor, peste tot.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:



Pub