Kremlin: Nu există discuții între negociatorii Rusiei și ai Ucrainei. Delegația de la Kiev „a dispărut de pe radare”

O întâlnire între președintele Federației Ruse și cel al Ucrainei nu se întrevede. „La moment nu există precondițiile necesare pentru aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

Foto: Ian Langsdon/Pool via AP

„O astfel de întrevedere este posibilă doar după ce delegațiile de negociatori își vor face toate temele pentru acasă, ceea ce nu se întâmplă.

La moment nu există niciun fel de discuții sau negocieri între Rusia și Ucraina, întrucât delegația ucrainească „a dispărut de pe radar” pur și simplu”, a declarat Peskov.

De asemenea Kremlinul a dat vina pe Kiev pentru bombardamentele de la Centrala Zaporojie și a avertizat despre „pericolul serios în care se va pomeni regiunea, inclusiv teritoriul Europei”.

La rândul său, Volodimir Zelenski acuză armata rusă că a creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa, lovind de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru „actul de teroare", susține președintele ucrainean. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear al centralei din sudul Ucrainei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul ONU de monitorizare nucleară, cere încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, avertizând că există „un risc foarte real de dezastru nuclear”.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este „extrem de îngrijorat” de informațiile care vorbesc despre bombardamente în zona sitului celei mai mari centrale nucleare din Europa, după ce Ucraina a afirmat că părți ale instalației centralei au fost „grav avariate” de loviturile militare rusești.

Bombardamentele de vineri arată „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător, în Ucraina și nu numai”, a declarat Mariano Grossi într-un comunicat. „Orice tir îndreptat spre sau dinspre instalație reprezintă o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.


Pub