Spînu vine cu explicații despre „învățământul online pentru a economisi gaz”, după un val de critici de la părinți

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că elevii nu vor trece la învățământul online, cel puțin în lunile septembrie-octombrie și că planul prezentat de Guvern, ce prevede acest lucru, este doar unul de rezervă și nici nu se referă la școlile care se încălzesc iarna cu lemne, cărbune, biomasă. Pe de altă parte, scenariile au fost elaborate pentru a fi pregătiți de orice situație, în contextul în care Gazprom a redus sau a sistat livrările de gaze către mai multe multe țări europene. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de prezentare a raportului activității Executivului, la un an de guvernare.

Foto: UNIMEDIA

„De ce în condițiile în care avem un contract pe 5 ani trebuie să facem acest plan sau scenarii și să ne pregătim de perioada rece a anului? Este ceva care se referă doar la noi sau la toate țările UE sau europene în general? Care este motivul de ce ne preocupăm atât de mult și vor fi trecute școlile pe online?”, a întrebat prim-ministra natalia Gavrilița.

„Acest Guvern e corect și sincer față de cetățeni. Noi am ieșit cu acest program nu pentru a speria, nu pentru a crea panică, dar pentru a fi pregătiți, or, vedem o situație în care furnizorul cu care avem contract a redus sau a sistat livrările de gaze către foarte multe țări europene, mult mai bogate și mai puternice decât RM: Germania, Polonia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Italia, Austria, Letonia și pot să continui lista. Mi-ați dat o idee bună, probabil trebuie să public o listă exhaustivă, ce s-a întâmplat în ultimele 6 luni cu acest furnizor și cum a acționat față de țările europene. Respectiv, cred că este de bun simț și corect față de cetățeni, ca noi, ca și guvernare să avem acest plan de contingență, indiferent de scenariul care ar putea să fie. Noi am propus mai multe acțiuni care cred că, în premieră, sunt publice, transparente, discutate și sperăm să avem și feedback, astfel ca noi să fim cât mai pregătiți. Deja s-a anunțat planul referitor la acordarea suportului pentru cetățenii care se încălzesc cu lemn și a fost anunțat planul de către Cancelaria de Stat. Referitor la învățământul online, nimeni nu-și dorește ca învățământul să treacă online, nu cred că este un membru al Guvernului care își dorește. Respectiv, în perioada următoare, septembrie – octombrie, toți copiii vor învăța, vor merge la școală fără niciun fel de învățământ online. Și în noiembrie la fel, s-ar putea să apară o situație de criză și dacă va apărea o asemenea situație, vom lua deciziile în funcție de situația creată. În același timp, avem foarte multe școli care nu se încălzesc sau au o alternativă la gaz, care cu siguranță nu vor trece la învățământ online. Noi mergem cu acest plan doar pentru a da asigurări cetățenilor că Guvernul este pregătit să acționeze așa ca să fie de partea cetățenilor”, a punctat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Mai mult ca atât, sunt școli care au încălzire pe lemne, cărbune, biomasă, asta nu înseamnă că va fi o abordare generală. Va fi doar în caz de strictă necesitate, doar pentru acele școli unde nu există alternative, dar important este să ne gândim de pe acum ce implică asta, cine trebuie să se gândească cu 3-4 luni înainte și să pregătească totul pentru asemenea contingență sau un asemenea plan de rezervă”, a mai adăugat, în același context, Natalia Gavrilița.


La începutul lunii august a fost publicat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023. Acesta prevede, printre altele, și reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, dar și organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line (10 zile/lună). Asta în contextul în care, Guvernul analizează 3 scenarii, în care Gazprom ar putea limita livrările către Moldova, cel mai sumbru fiind sistarea în proporție de 100%.

Probabilitatea de a trece la învățământul online a provocat un val de critici în rândurile părinților.


Pub