Judecătoria Rîșcani a respins cererea Cancelariei de Stat de a anula majorarea tarifului în transportul public. Ceban: Guvernării îi e rușine să anunțe

Judecătoria Rîșcani a respins cererea Cancelariei de Stat privind suspendarea executării dispoziției cu privire la stabilirea tarifelor de călătorie în transportul public din Chișinău, fiind declarată neîntemeiată. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban. „În acest caz a fost o ingerință în treburile Administrației Publice Locale, creînd un precedent grav pentru toate primăriile”, a menționat edilul.

Foto: UNIMEDIA
„Ceea despre ce îi este rușine Guvernării să anunțe!

Judecătoria Rîșcani a decis, după un ping pong al cazului cu privire la stabilirea tarifelor de călătorie în transportul public din Chișinău, de la o instanță la alta a fost aruncat acest caz și mulțumesc organelor de drept, pentru că au fost corecte în luarea deciziei.

Într-un final a fost respinsă, fiind declarată neîntemeiată cererea reclamantului Cancelaria de stat privind suspendarea executării dispoziției cu privire la stabilirea tarifelor de călătorie în transportul public.

Și se spune că toate sunt făcute conform legii. Nu încetez să spun că tot ce fac cei de la guvernare în adresa Primăriei Chișinău, este ardoarea cu care își doresc să capete puterea în capitală. În acest sens și concret în acest caz a fost o ingerință în treburile Administrației Publice Locale, creînd un precedent grav pentru toate primăriile. 

În alte cazuri, cei de la guvernare azi fac tot posibilul să blocheze anumite proiecte, cum este cazul reparației curente a Parcului Catedralei, la acest subiect voi reveni mai târziu, sper să ajungem la un numitor comun, dar și alte proiecte care sunt contestate.

Ce fac azi cei de la guvernare? Au pus un papagal, care trimite scrisori la toate preturile, direcțiile și întreprinderile, câte 10 pe zi, să facă ceea ce promit ei oamenilor la corturile electorale pe care le instalează prin sectoarele capitalei”, a scris primarul capitalei, Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de Facebook.



Călătoria cu transportul public costă 6 lei din 1 iulie, în mun. Chișinău, conform noii metodologii aprobate de Consiliul Municipal Chișinău, în cadrul ședinței din 13 iunie. Cu abonamentul procurat se va putea călători din suburbie în Chișinău și retur, indiferent dacă persoana schimbă transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat, anunță Primăria capitalei. Totodată, 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a, precum și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

La 27 iunie, Ilie Ceban, viceprimarul de Chișinău, a anunțat că decizia Consiliului Municipal Chișinău, prin care s-a decis majorarea tarifului la călătoriile cu transportul public, a fost contestată în instanță, de către Cancelaria de Stat. „A fost contestată decizia CMC și dispoziția primarului general, Ion Ceban, prin care au fost aprobate noile tarife la transportul public. Este depusă deja în instanță, este o procedură diferită decât de obicei practica Cancelaria de Stat. Legal, urma să fie o notificare în adresa Primăriei și 30 de zile pentru emiterea unui răspuns, de această dată s-a decis deodată in instanță.Noi am examinat acest contestații și vedem un caracter altul decât legal, vom prezenta poziția Primăriei și vom lupta să fie menținută decizia”, a precizat Ilie Ceban.

În același context, primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat guvernarea PAS de „un atac fără precedent”, iar argumentele invocate de Cancelaria de Stat ar fi „de-a dreptul absurde”. „Ei își doresc ca transportul public să staționeze, ca lucrătorii să nu poată primi salariu, pentru că asta e politica pe care o fac la nivel de țară”, a spus edilul.

Ulterior, Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău a solicitat Guvernului să renunțe la contestația depusă în instanța de judecată, împotriva deciziei privind majorarea tarifelor în transportul public din capitală. „S-a constatat că situația în domeniu e gravă și în cazul în care nu s-ar fi intervenit urgent pentru ajustarea tarifului la transportul public, am fi ajuns la o situație de faliment a întreprinderilor RTEC și PUA. Inclusiv, dacă nu se ajustează prețurile, există riscul suspendării acestor servicii pentru cetățeni”, preciza atunci Ion Ceban.

Și Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova a venit cu o reacție, după ce oficiul Cancelariei de Stat a atacat în instanță decizia CMC de a majora tarifele pentru transportul municipal, solicitând suspendarea și anularea acesteia. CALM menționa că „activitatea tuturor APL, inclusiv a autorităților mun. Chișinău este garantată prin prisma autonomiei locale și descentralizării serviciilor publice (descentralizării administrative) ca principii constituționale și internaționale (Constituția R. Moldova (art.209) și Carta Europeană a Autonomiei Locale din 15 octombrie 1985)”.

Curtea de Apel Chișinău a decis ințial că cererea Cancelariei de Stat trebuie să fie examinată de Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, apoi aceasta a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, care urma să hotărască ce instanță mai exact va examina contestația.

Curtea Supremă de Justiție a trimis înapoi Curții de Apel pentru examinare cererea Cancelariei de Stat privind anularea deciziei CMC, iar CA Chișinău a transmis-o Judecătoriei Rîșcani.


Pub