„De ani de zile vorbim, dar executare nu văd. Vă rog, în septembrie să luăm o decizie.” Gavrilița, cu întrebări la Litvinenco

Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a solicitat ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, să vină cu o decizie cu privire la construcția unui nou penitenciar, despre care se discută deja de 8 ani, dar construcția căruia așa și nu a început. „Statul plătește la CtEDO sume importante pentru condițiile inumane din penitenciare și noi avem și un proiect extern pentru reconstrucția unui penitenciar și de ani de zile vorbim, dar o executare eu nu văd”, a precizat șefa Guvernului, în cadrul ședinței de prezentare a raportului activității Executivului, la un an de guvernare.

Foto: UNIMEDIA

„O solicitare. Domnule ministru, statul plătește la CEDO sume importante pentru condițiile inumane din penitenciare și noi avem și un proiect extern pentru reconstrucția unui penitenciar și de ani de zile vorbim, dar o executare eu nu văd. Eu vă rog, în septembrie să luăm o decizie. Cum facem ca acești bani să fie utilizați și să meargă construcția, ca să nu mai plătim aceste sume”, a subliniat prim-ministra, după ce Litvinenco a prezentat raportul de activitate al ministerului pe care îl conduce.

„În plus, trebuie să avem și condamnări ale procurorlor și judecătorilor care au luat decizii și au nedreptățit oamenii și au fost ținuți în aceste condiții inumane. Dar vă rog, în septembrie, noi nu mai putem avea aceste resurse care teoretic stau, fie angajăm o companie care să administreze, eu înțeleg că Ministerul Justiției nu e o instituție care poate face construcții. Ne amintim la Ministerul Educației, tot a durat până am decis cum se face reconstrucția școlilor de circumpsrcipție, așa că vă rog să grăbim acest proce”, a mai adăugat Natalia Gavrilița.

La rândul său, Sergiu Litvinenco a dat asigurări că subiectul este pe lista priorităților ministerului Justiției. „Avem ca prioritate în luna septembrie să avem o decizie cum ne mișcăm înainte, pentru a avea o finalitate și a pentru a avea, la final de an, construit acel penitenciar de care are nevoie RM”, a precizat acesta.

La începutul anului 2022, ministrul Justiției declara că ar fi nevoie de 4 ani pentru a construi un nou penitenciar, care l-ar înlocui pe cel cu numărul 13. Sergiu Litvinenco mai  anunța că a fost inițiat concursul pentru selectarea companiei care se va ocupa de construcția clădirii. „Trebuie să facem totul pentru ca în 2000..., patru ani, de obicei, să avem construit acest penitenciar”, a precizat ministrul.

Licitația repetată a fost anulată, iar managerul de proiect, Igor Eșanu, și-a dat demisia la începutul anului 2021.

În luna septembrie 2020 urmau să înceapă lucrările de construcție a unui nou penitenciar, care îl va înlocui pe cel cu numărul 13, amplasat în centrul Chișinăului. Deși lucrările de proiectare au început încă în noiembrie 2016, până astăzi nu a fost selectată compania care urmează să construiască peniteniciarul. UNIMEDIA a discutat atunci cu managerul proiectului, Igor Eșanu, care anunță noi termene: în maxim două luni se va decide compania învingătoare a tenderului, iar până în 2023 Moldova va avea un penitenciar nou.

Fluxul mare de deținuți în Penitenciarul nr.13 – Chișinău cauzează fenomenul suprapopulării. Aceasta contravine standardelor internaționale de detenție, care presupun acordarea a 4m2 spațiu de detenție pentru fiecare deținut în parte. În consecință, Republica Moldova a fost condamnată multiplu de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru violarea Articolului 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului - Prevenirea torturii, tratamentului inuman sau degradant.

În acest sens, în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a inițiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu scopul finanțării proiectului de construcție a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care va substitui Penitenciarul nr.13 – Chișinău. Drept urmare a negocierilor, la data de 13 iunie 2013, Consiliul de Administrare a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat proiectul menţionat. Viitorul penitenciar urmasă fie situat în municipiul Chișinău,fiind planificat să aibă o capacitate suficientă pentru a asigura respectarea standardelor internaționale în domeniul detenției şi a eradica fenomenul suprapopulării.


Pub