Taiwanul acuză China că efectuează simularea unui atac, după ce au fost observate avioane și nave de război chineze în preajma insulei

floare
Foto: cnn.com

Oficialii taiwanezi au declarat că avioanele și navele de război chineze au simulat sâmbătă un atac asupra insulei, ca parte a represaliilor Beijingului pentru vizita în această țară a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Vizita lui Pelosi pe insula autoguvernată, pe care China o consideră teritoriul său, a înfuriat Beijingul, care a început exerciții militare de o amploare în jurul Taiwanului, inclusiv cu rachete balistice lansate deasupra capitalei Taipei. Vizita a dus și la oprirea discuțiilor cu Statele Unite pe teme precum apărarea și schimbările climatice, informează Reuters, citează Digi24.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că mai multe nave și avioane chineze au efectuat sâmbătă misiuni în strâmtoarea Taiwan, unele dintre ele trecând linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părți, în ceea ce armata taiwaneză a descris drept o simulare de atac asupra insulei.

Instituția a declarat ulterior că Taiwanul a trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezești, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave militare chineze care desfășurau activități în jurul strâmtorii Taiwan, a precizat ministerul într-o declarație.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că a continuat să desfășoare exerciții comune maritime și aeriene la nord, sud-vest și est de Taiwan. Acesta a menționat că accentul a fost pus pe testarea capacităților de atac terestru și maritim ale sistemului.

Exercițiile chineze, centrate pe șase locații din jurul insulei, au început joi și sunt programate să dureze până duminică la prânz.

Armata taiwaneză a difuzat un avertisment, în timp ce a desfășurat forțe de patrulare de recunoaștere aeriană și nave pentru a monitoriza și a pus în alertă rachete de pe țărm.

Ministerul Apărării de pe insulă a declarat că a lansat rachete de semnalizare vineri târziu pentru a avertiza șapte drone care zburau deasupra insulelor Kinmen și avioane neidentificate care zburau deasupra insulelor Matsu. Ambele grupuri de insule sunt aproape de coasta Chinei.

„Exercițiile militare ale Chinei au schimbat în mod unilateral situația actuală din regiune și au afectat grav pacea din strâmtoarea Taiwan”, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi (D-Calif.), a sosit în Taiwan marți seara, 2 august, sfidând avertismentele chineze împotriva vizitei sale pe insula auto-condusă pe care Beijingul o pretinde drept teritoriu și creând scena pentru o escaladare bruscă a tensiunilor dintre China și Statele Unite, notează The Washington Post.

Anterior, China a anunțat că armata sa va lansa „manevre militare țintite”, ca răspuns la vizita pe care a început-o în Taiwan președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente