De la începutul războiului din Ucraina, 361 de copii au murit și peste 702 au fost răniți. Cele mai importante evenimente din a 164-a zi de război

razboi
Foto: Леонид Логвиненко

Astăzi este a 164-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Macedonia de Nord a transmis Ucrainei avioane și tancuri, a declarat consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mâhailo Podoleak.

„Prietenul la nevoie se cunoaște. Nu contează ce dimensiune are țara ta sau care e PIB-ul tău, este important ce inimă ai. Multe națiuni dau dovadă de mai mult curaj astăzi decât jumătate din G20. La fel ca Macedonia de Nord, care a sprijinit Ucraina sub formă de tancuri și avioane. Nu vom uita niciodată acest lucru”, a scris oficialul pe Twitter.

🟣 Trupele ruse continuă să avanseze spre Bahmut. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, armata rusă a bombardat șapte localități în direcția Bahmut. De asemenea, rușii s-au concentrat pe direcția Avdiivka.

🟣 Forțele Armate ale Ucrainei au lichidat o rețea de informații rusă, care cerceta pozițiile armatei ucrainene în apropierea Frontului de Est.

Colaboratorii au colectat informații despre desfășurarea și mișcarea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei în Sloveansk, Kramatorsk și Donbas. Aceștia „raportau” armatei ruse consecințele bombardamentelor din regiune, amploarea distrugerii clădirilor rezidențiale și a infrastructurii civile.

🟣 Armata rusă din Mariupol plănifică să organizeze „procese de judecată” demonstrative asupra apărătorilor ucraineni în luna septembrie, informează Consiliul orășenesc Mariupol.

„Acum, pe scena Filarmonicii de Cameră Mariupol, invadatorii ruși construiesc celule de închisoare. Diametrul armăturii este de 20 mm. Invadatorii plănuiesc să țină în septembrie „procese demonstrative” în raport cu apărătorii Ucrainei”, se arată în mesaj.

🟣 Cinci bănci turcești introduc sistemul de plată rusesc Mir, scrie Bloomberg. Liderii băncilor centrale ale celor două țări s-au întâlnit în cadrul discuțiilor dintre președinții Turciei și Rusiei.

Potrivit lui Erdoğan, astfel de schimbări sunt o ușurare atât pentru turiștii ruși, cât și pentru Turcia însăși.

🟣 Compania ucraineană Energoatom anunță că, în urma atacului cu rachete din apropierea centralei de la Zaporijjea, există un risc considerabil privind funcționarea în siguranță a centralei și chiar riscul unor scurgeri radioactive. Potrivit companiei Energoatom, atacurile rusești din 5 august au dus la oprirea uneia dintre unitățile funcționale și la activarea unei protecții de urgență a altei unități.

„În urma bombardamentelor, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară comună au fost grav avariate. Există încă riscuri de scurgere de hidrogen și de pulverizare radioactivă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare”, informează Energoatom.

În prezent, centrala de la Zaporijjea funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor.

Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andri Ermak, a menționat că ceea ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporijjea este o acțiune de terorism nuclear din partea Rusiei.

„Întreaga industrie nucleară a Federației Ruse ar trebui să fie sancționată, iar Rusia însăși ar trebui să fie pe lista țărilor care sponsorizează terorismul”, a scris acesta într-un mesaj pe Twitter.

Totodată, șeful diplomației europene, Joseph Borell, a declarat că Uniunea Europeană condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activități militare desfășurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporijjea.

🟣 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că, de la începutul războiului, 361 de copii au murit și peste 702 au fost răniți, însă numărul real al victimelor poate fi și mai mare, dar deocamdată acesta nu poate fi stabilit din cauza lipsei accesului în zonele cu lupte grele și cele ocupate.

De asemenea, potrivit autorităților ucrainene, bombele rusești au lovit 2 211 instituții de învățământ din Ucraina, dintre care 230 au fost complet distruse.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente