De ce cere FMI Europei să lase consumatorii să suporte povara facturilor

05 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

FMI a avertizat guvernele europene să nu intervină în criza energetică prin acordarea unui sprijin financiar pe scară largă, afirmând că, în schimb, consumatorii ar trebui să suporte partea cea mai mare a preţurilor mai mari pentru a încuraja economisirea energiei, scrie CNBC.

FMI a declarat miercuri că guvernele ar trebui să protejeze gospodăriile cele mai vulnerabile prin acordarea de sprijin specific, dar a menţionat că politicile existente care vizează atenuarea costurilor pentru toţi consumatorii ar afecta economiile europene – multe dintre ele aflate deja în pragul recesiunii – şi ar împiedica tranziţia energetică.

„Guvernele nu pot împiedica pierderea venitului naţional real care rezultă din şocul condiţiilor comerciale. Acestea ar trebui să permită ca întreaga creştere a costurilor combustibililor să se transfere către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei şi renunţarea la combustibilii fosili”, a scris divizia europeană a FMI într-o postare pe blog.

Până în prezent, factorii de decizie europeni au introdus controale radicale ale preţurilor, subvenţii şi reduceri de taxe pentru a atenua lovitura dată de creşterea costurilor energiei, care a crescut pe întreg continentul ca urmare a războiului din Rusia în Ucraina şi a unei supraoferte mai mari.

Dar institutul cu sediul la Washington a avertizat că un astfel de sprijin de amploare a fost lipsit de viziune, costând unele guverne aproximativ 1,5% din produsul intern brut în acest an, continuând în acelaşi timp să umfle cererea – şi, prin urmare, preţurile.

În schimb, FMI a declarat că factorii de decizie politică ar trebui „să treacă în mod decisiv de la măsuri de amploare la politici de ajutorare specifice”, sprijinind în mod special gospodăriile mai sărace care sunt cele mai vulnerabile la creşterea preţurilor, dar care sunt cel mai puţin capabile să le facă faţă.

Compensarea integrală a creşterii costului vieţii pentru cei 20% din gospodăriile de la baza clasamentului ar costa guvernele 0,4% din PIB în medie în întregul an 2022, a precizat FMI. Pentru a face acest lucru în cazul celor 40% din cetăţenii cu cele mai mici venituri costul ar fi 0,9%, a adăugat acesta.
Documentul a adăugat că este „adecvat” ca guvernele să sprijine unele întreprinderi, altfel viabile, în timpul unei creşteri de scurtă durată a preţurilor, de exemplu, în cazul în care Europa s-ar confrunta cu o întrerupere completă a fluxurilor de gaze din Rusia.
Cu toate acestea, documentul a adăugat că, în condiţiile în care se aşteaptă ca preţurile să rămână mai mari timp de mai mulţi ani, argumentele generale pentru sprijinirea întreprinderilor sunt „în general slabe”.

Comentariile FMI vin în contextul în care ţările europene se străduiesc să găsească modalităţi de a reduce consumul de energie şi dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti.

Spania a anunţat marţi noi măsuri de economisire a energiei, inclusiv limite privind temperaturile aerului condiţionat şi a încălzirii în zonele publice. Această măsură urmează unor măsuri similare luate săptămâna trecută de oraşul german Hanovra, care a anunţat că interzice apa caldă în clădirile publice, piscinele, sălile de sport şi sălile de sport.

Între timp, giganţii energetici continuă să culeagă beneficiile creşterii preţurilor, BP raportând marţi cel mai mare profit trimestrial din ultimii 14 ani.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat miercuri companiile de petrol şi gaze pentru că profită de pe urma crizei energetice. „Este imoral ca firmele de petrol şi gaze să obţină profituri record din această criză energetică pe seama celor mai săraci oameni şi comunităţi”, a declarat Guterres într-un discurs.

Guterres, la fel ca FMI, a declarat că fondurile companiilor energetice – care echivalează cu 100 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2022 – ar trebui redirecţionate pentru a sprijini comunităţile vulnerabile.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău