‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 6 mai, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale și la alte produse

Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale și la alte produse

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ucraina a cerut ca acordul internațional, care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră, să fie extins și la alte produse, precum metalele, informează un articol publicat, vineri, în Financial Times.

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka s-a declarat încrezător că acordul convenit între Ucraina şi Rusia, care a permis reluarea exporturilor de cereale via porturile de la Marea Neagră, va servi ca un model de bază pentru alte materii prime.

„Acest acord este despre logistică, despre mișcarea navelor prin Marea Neagră. Care este diferența între cereale și minereu de fier?”, s-a întrebat Taras Kachka.

Aceste declaraţii vin după ce nava cargo Razoni, încărcată cu 26.527 tone de porumb, a plecat din portul Odesa cu destinaţia Liban, şi miercuri a ajuns în apele turceşti unde a fost inspectată.

Aproximativ o duzină de nave încărcate cu cereale aşteaptă să plece din porturile ucrainene, în timp ce o altă navă se îndreaptă spre portul ucrainean Chornomorsk.

La data de 22 iulie, Rusia și Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Acordul va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

‹ adv ›

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial la Istanbul.

Luna trecută, Ucraina a reușit să exporte aproximativ trei tone de cereale via drumuri, calea ferată și râul Dunărea, a spus Taras Kachka, adică jumătate din volumele pe care le exporta înainte de război, în principal via Marea Neagră.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›