Amnesty: armata ucraineană amplasează baze militare în școli și spitale. Cele mai importante evenimente din a 162-a zi de război

Ucraina10
Foto: Mstyslav Chernov

Astăzi este a 162-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Opt persoane au decedat în urma bombardării orașului Torițke din regiunea Donețk. În același timp, patru persoane au fost rănite. Un anunț în acest sens a fost făcut de către șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 Soldații ruși l-au răpit pe președintele raionului Hornostaivka din regiunea Herson, Dmâtro Leahno.

🟣 Procuratura ucraineană a cerut 10,5 ani de închisoare pentru tanchistul rus Nikolai Kulikov. Acesta a fost judecat în baza articolului care prevede încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

🟣 În ultimele 24 de ore au fost atacate orașele Harkiv, Nikopol și Nicolaev. Despre aceasta au anunțat autoritățile locale.

🟣 Amnesty International: armata ucraineană amplasează baze militare în zone rezidențiale (spitale și școli).

Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un raport în care susține că armata ucraineană pune în pericol populația civilă prin plasarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv în școli și spitale, în încercarea de a respinge invazia rusă.

În același timp, ministrul ucrainean al apărării a calificat raportul Amnesty International conform căruia armata ucraineană amplasează baze militare în școli și spitale drept o „pierdere de adecvare”.

🟣 Așa-numita Republică Populară Donețk nu le permite angajaților Crucii Roșii să intre în localitatea Olenivka și nu acceptă medicamente pentru prizonierii răniți.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente