‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDate preliminare MAIA: Doar 6% din suprafața totală de porumb într-o stare bună

Date preliminare MAIA: Doar 6% din suprafața totală de porumb într-o stare bună

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), ca urmare a secetei hidrologice care a marcat prima jumătate a verii 2022, susține că s-a adresat, în luna iunie, Direcțiilor Raionale Agricole pentru a face o evaluare preliminara, cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole.

Preponderent, solicitarea MAIA s-a axat pe culturile de grupa a doua, porumb și floarea-soarelui.

Astfel, conform datelor recepționate de către MAIA de la Direcțiile Raionale colectate până la sfârșitul lunii iunie și oferite de către Șeful interimar al Direcției politici în sectorul vegetal, Veaceslav Grigorița, situația era următoarea: 

Din suprafața totală de porumb, de circa 338 de mii de ha (plantații industriale sau ale agenților economici înregistrați), doar 6% din suprafața totală era într-o stare bună, 28% era într-o stare satisfăcătoare și 66% din suprafața de porumb era evoluată ca nesatisfăcătoare.

Cât privește cultura de floarea-soarelui, suprafețele agenților economici erau evoluate ca fiind în stare bună în proporție de 8%, 43% – satisfăcătoare și alte 49% – nesatisfăcătoare. 

La datele acestea merită de luat în calcul că ploile au lipsit timp de o perioadă îndelungată, iar situația pentru cultura porumbului s-a înrăutățit.

„În ciuda ploilor din ultima perioadă, prognozele rămân sumbre pentru porumb, căci precipitațiile nu au soluționat deficitul hidric pentru porumb, această cultură fiind în faza de uscare și, de facto, nu a avut loc polenizarea. Pentru floarea soarelui rămân mici rezerve spre o situație de îmbunătățire. Dacă avem o prognoză până acum pe țară de 750 kg, 1 tonă, 1,5 tone de la o zonă a țării la alta, acum mergem pe ideea unei prognoze mai pozitive, de circa 1-1,5 tone pe țară. Suprafețele fiind ajutate de ploile care au fost”, a declarat Șeful interimar al Direcției politici în sectorul vegetal, Veaceslav Grigorița.

‹ adv ›

Între timp, MAIA susține că a expediat către Direcțiile agricole și Consiliile raionale un îndrumar după care reprezentații administrației locale să se ghideze pe partea instituirii comisiilor de evaluare a pagubelor la culturile de grupa a doua.

Amintim că, la cererea solicitanților, CCI eliberează Avizul de atestare a impedimentului justificator (cunoscut și sub denumirea de Certificat de forță majoră), document ce permite exonerarea de răspundere pentru neexecutarea obligațiilor contractuale în relațiile comerciale în domeniul agricol.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›