image
Sursa foto: border.gov.md

La PTF Leușeni au fost deschise 5 noi piste de control pe sensul de intrare în țară

În scopul reducerii timpilor de traversare prin postul vamal Leușeni au fost deschise 5 piste de control pe sensul de intrare în țară, ceea ce duce la implicarea mai multor funcționari vamali și polițiști de frontieră în procesul de control și realizarea simultană a procesării unui număr mai mare de mijloace de transport.

Conform datelor statistice, anume punctul de trecere a frontierei frontieră Leușeni este cel mai solicitat și înregistrează cel mai mare număr de traversări ale frontierei de stat. Astfel, de la 1 iunie 2022 și până la ziua de ieri au fost consemnate circa 800 mii de traversări ale persoanelor.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul a crescut cu peste 200 mii de treceri ale frontierei. La fel, numărul s-a majorat cu aproximativ 8% în comparație cu perioada similară a anului 2019, înainte de pandemie.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Poliţia de Frontieră întreprinde toate măsurile menite să contribuie la fluidizarea traficului transfrontalier și anume:

- suplimentarea numărului de angajați și asigurarea cu tehnică specială de control

- redirecționarea traficului pe pistele disponibile pe sensul opus de deplasare, adică procedura „REVERS"

- schimbul reciproc de date și informații privind fluxul de călători și mijloace de transport

- redirecționarea fluxului și recomandarea pentru călători de a alege cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei, cum ar fi Costești, Cahul sau Lipcani etc.

- folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere (disponibilitatea tuturor pistelor de control)

- schimbul reciproc de date și informații privind fluxul de călători și mijloace de transport

- intensificarea relațiilor de conlucrare cu autoritățile de frontieră și vamale ale statelor vecine, pentru a sincroniza acțiunile ce țin de traversarea frontierei de stat

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră recomandă:

- verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat

- tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor

- consultarea aplicației ”Traficul on-line în posturile vamale de frontieră” de pe pagina oficială a Serviciului Vamal, pentru a cunoaște în timp real situația din punctele de trecere a frontierei

Autoritățile de control la frontieră, fac apel către călători să manifeste înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare prin posturile vamale de frontieră.

Noutăţile partenerilor

comentarii: