Rusia susține că a distrus mai multe sisteme HIMARS, livrate Ucrainei. Pentagonul: Suntem la curent cu afirmaţiile ministrului Şoigu, sunt false

Pentagonul a infirmat marţi afirmaţiile Rusiei conform cărora Moscova ar fi distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul conflictului din Ucraina, informează Reuters, citat de digi24.ro.

Foto: Profimedia

Potrivit Interfax, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Rusia a distrus sisteme de rachete HIMARS după ce Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

„Suntem la curent cu aceste ultime afirmaţii ale ministrului Şoigu care sunt din nou, evident, false”, a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Ceea ce se întâmplă, totuşi, este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete, deplin confirmate pentru precizia lor, pe care SUA, aliaţii şi partenerii le-au oferit să se apere împotriva invaziei criminale şi brutale a Rusiei”, a adăugat Breasseale.

Rusia susţine în mod regulat că distruge HIMARS. Ministrul Serghei Şoigu a mai susţinut că Rusia a distrus, de asemenea, cinci sisteme de lansare de rachete Harpoon anti-navă şi 33 de obuziere M777 de când a dislocat zeci de mii de militari în Ucraina, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Oficialii ucraineni au declarat că operează până la 12 sisteme HIMARS, a căror precizie şi rază mare de acţiune au permis Kievului să reducă avantajul artileriei ruse.


Pub