(video) Nancy Pelosi, a doua zi în Taiwan: China l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru explicații și anunță sancțiuni impuse insulei

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a sosit marţi seară în Taiwan, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul, transmite AFP, citată de agerpres.

Foto: Reuters

„Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune", a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.

La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat "o încălcare gravă" a angajamentelor americane faţă de China, care "subminează grav pacea şi stabilitatea regionale".

Potrivit Reuters, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA urmează să se întâlnească cu preşedinta Taiwanului, precum şi cu activişti pentru drepturile omului.

Între timp, Ministerul de externe de la Beijing l-a convocat marţi pe ambasadorul SUA pentru a-i reproşa acestuia vizita "şocantă" în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a informat miercuri presa de stat chineză.

Adjunctul ministrului chinez de externe, Xie Feng, i-a transmis ambasadorului american Nicholas Burns un „protest puternic" faţă de vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

„Acest demers este extrem de şocant, iar consecinţele vor fi extrem de grave", a spus Xie, citat de agenţia oficială de presă Xinhua. „China nu va rămâne fără reacţie", l-a avertizat oficialul chinez pe ambasadorul SUA.

Vizita celui mai înalt oficial ales al SUA în Taiwan din ultimii 25 de ani a sporit tensiunea dintre cele două mari economii ale lumii, Beijingul considerând-o o provocare majoră.

Xie Feng a avertizat că SUA „vor plăti preţul propriilor greşeli" şi a îndemnat Washingtonul să „îşi corecteze imediat greşelile, să ia măsuri practice pentru a anula efectele negative cauzate de vizita doamnei Pelosi în Taiwan", a raportat Xinhua.

De asemenea, China a anunțat că suspendă importurile de citrice, peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat din Taiwan începând cu 3 august, au anunţat miercuri autorităţile vamale chineze.

Mai devreme în cursul aceleaşi zilei, ministerul comerţului de la Beijing a declarat că va fi suspendat exportul de nisip natural către Taiwan începând cu 3 august.

Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China.

Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma.

Aceste măsuri au fost anunţate după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara în Taiwan, pe fondul condamnării acestei vizite de către Beijing.


Pub