„M-au trezit sunetele exploziilor. Soțul, speriat, le număra, copiii țipau”. Povestea unei refugiate din Ucraina, adăpostită în Moldova: „Am rămas șocați”

„L-am văzut pe soțul meu speriat, număra exploziile. Copiii strigau, noi strigam, îmi tremurau mâinile și tot corpul de frică. Am fost nevoiți să ne evacuăm sub sunetul bombardamentelor. Fugeam și cel mai important era să trecem frontiera, ca să ajungem într-un loc sigur, să nu așteptăm când vreo rachetă o să cadă peste noi.” Sunt mărturiile unei refugiate din Ucraina, care s-a adăpostit de război în Moldova.

Foto: captura ecran
În dimineața zilei de 24 februarie, femeia s-a trezit de la sunetul exploziilor, iar țipetele copiilor o opreau să gândească clar. Aceasta relatează, că în acel moment, nu știa de ce să se apuce, să ia mâncare, să ia lucrurile necesare sau să ascundă copiii în baie: „L-am văzut pe soțul meu speriat, număra exploziile. Copiii strigau, noi strigam, doar bărbații și-au păstrat calmul. Îmi tremurau mâinile și tot corpul de frică. Când trebuie să gătești, iar ție îți tremură mâinile și nu te poți gândi la nimic altceva, nu știi de ce să te apuci, să iei mâncare, haine sau să ascunzi copiii în baie. 

Refugiata, împreună cu familia sa, a fost nevoită să evacueze locuința în care trăia: „Ne-am temut să stăm și să așteptăm când situația va deveni mai proastă. Am fost nevoiți să ne evacuăm sub sunetul bombardamentelor, printre punctele de control. Ne-au spus că există posibilitatea de evacuare și că unii oameni au reușit să plece”.

În acel moment, cel mai important lucru pentru ea era să traverseze frontiera, ca să ajungă într-un loc sigur: „Să nu așteptăm când vreo rachetă o să cadă peste noi. Am căutat pe internet și am ales prima adresă găsită, unde oamenii ofereau ajutor refugiaților”.

Femeia este recunoscătoare pentru toată grija și suportul de care au dat dovadă moldovenii și le mulțumește din suflet pentru tot ceea ce fac: „Am fost șocați, când am ajuns aici am fost cazați, ne-au oferit lucrurile necesare, fiecare ne ajuta cu ce putea. Suntem foarte recunoscători, simțim această dragoste, căldură și grijă a acestei țări și a oamenilor care ne înconjoară. În vremurile noastre, este foarte prețioasă această susținere”.



Campania care prezintă istoriile refugiaților din Ucraina este realizată de Ministerul Afacerilor Interne și are menirea să sporească solidaritatea față de oamenii care au fugit din calea războiului din țara vecină.


Pub