(stop cadru) Parlicov, despre intenția Guvernului de a economisi pe „iluminatul stradal”: Cum să deconectezi ceva ce nu-i?

Expertul în energetică, Victor Parlicov, consideră că iarna care vine „va fi un test de rezistență” pentru întreaga țară, iar unele măsuri anunțate de Guvern nu au cum fi foarte eficiente.

Foto: UNIMEDIA

„Cum să deconectezi ceva care nu-i? Când ultima dată ați fost în satele moldovenești?

Avem zone întregi unde oamenii nici nu știau că ai ce le deconecta. Sunt unele sate, care în ultima vreme au fost iluminate, dar…

Europa da, are cum economisi. La ei, măsuri de genul acesta, ar da efecte simțitoare. În Moldova baza de consum e joasă. În multe sate oamenii nici nu știu că ei au ce deconecta.

Noi putem să facem altceva - izolarea termică a clădirilor, da e adevărat că nu se face peste noapte. Efectele pe bune se vor vedea în toiul sezonului sau chiar anul viitor.

Față de iarna viitoare, 2023-2024, vom fi cu mult mai bine pregătiți, această iarnă însă va fi un test de rezistență”, a declarat Parlicov la JurnalTV.

Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 prevede, printre altele, și reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, dar și organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line. Asta în contextul în care, Guvernul analizează 3 scenarii, în care Gazprom ar putea limita livrările către Moldova, cel mai sumbru fiind sistarea în proporție de 100%.


Pub