Piața de capital e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire! Tranzacții infime de 500 mil. lei în șase luni

03 Aug. 2022, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Aug. 2022, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Două evenimente caracterizează evoluțiile de pe piața de capital pe durata primelor 6 luni ale anului 2022. Volumul hârtiilor de valoare tranzacționate pe piața secundară a crescut cu 354,2 mil. lei sau de peste 40 de ori față de perioada similară a anului trecut, arată datele Bursei de Valori a Moldovei.

„Creșterea se datorează tranzacționării acțiunilor unei bănci comerciale. Acest gen de evenimente sunt obișnuite pentru piața de capital din Republica Moldova, care, fiind practic insignifiantă pentru economia țării, înregistrează schimbări importante sub acțiunea unor tranzacții care vizează hârtiile de valoare emise doar de un singur agent economic. Cel de-al doilea eveniment reprezintă o continuare a încercărilor inițiate anul anterior de către autoritățile administrației locale de atragere a unor fonduri în condiții mai favorabile față de cele oferite de către băncile comerciale, prin plasarea unor obligațiuni. În acest sens, volumul valorilor mobiliare plasate pe piața primară a fost de 65 mil. lei, în creștere cu 57,5 mil. lei sau de peste 8 ori mai mare față de situația din anul trecut pentru același interval calendaristic”, a declarat economistul Viorel Gîrbu pentru infodebit.md.

Respectivele evoluții au dusa la înregistrarea unui volum al tranzacțiilor pe piața de capital, la finele lunii iunie curent, în mărime de 479,4 mil. lei, în creștere de aproape trei ori, față de volumul tranzacțiilor înregistrate în perioada similară a anului trecut, care au fost de 160 mil. lei.

„Piața de capital este una subdezvoltată în Republica Moldova și autoritățile, regretabil, de o perioadă lungă de timp, nu reușesc să crească importanța acestui instrument pentru economie. Cele mai frecvente și ca număr, și ca volum, în special, sunt tranzacționate pe această piață hârtiile de valoare emise de către băncile comerciale, or, piața de capital este menită să ofere oportunități alternative de dezvoltare pentru celelalte sectoare economice, în contrapunere instrumentelor oferite de către băncile comerciale. Așa cum arată lucrurile, atingerea acestui deziderat încă nu este posibilă pentru economia națională”, mai spune Gîrbu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 10:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 10:15 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Patru întreprinderi sociale din ţara noastră, care dezvoltă afaceri durabile şi promovează antreprenoriatul social, prin oferirea serviciilor pentru persoanele devaforizate şi nu doar, au fost gazda unor vizite de lucru.

Este vorba de întreprinderile „Credem Eco” SRL din Bălţi, specializată în fabricarea articolelor personalizate din textile şi servicii de catering; „Ilinca Service” SRL din Orhei, care dezvoltă atelierul de croitorie „Datina”, unde sunt cusute şi brodate piese vestimentare ale portului popular precum şi Atelierul de îngrijire corporală care prestează servicii şi oferă instruiri în domeniul beauty, pentru femeile şomere din oraş.

O altă întreprindere socială parte a proiectului este „Floare de cireş” SRL, din Răzeni, raionul Ialoveni, care prestează servicii de catering şi care instruieşte şi le oferă un loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi.

Cu o experienţă de peste cinci ani în domeniul instruirii copiilor şi tinerilor, Centrul Educaţional „Vibe Academy”, prestează servicii de IT, Robotică, Pictură, Engleză şi Programe After School, oferind cursuri gratuite pentru o parte din copiii aflaţi în familii defavorizate şi instruind în acelaşi timp tinerii să devină profesori în cadrul centrelor.

Aşadar, toate cele patru întreprinderi sociale şi-au deschis uşile pentru peste 40 de persoane interesate din raioanele Dondușeni, Ungheni, Strășeni, Taraclia, Leova – antreprenori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, angajați ai întreprinderilor comerciale, activiști comunitari, profesori, studenți, pentru a-i familiariza cu domeniul antreprenoriatului social.

Fondatorii afacerilor sociale le-au explicat paşii în lansarea unei astfel de întreprinderi, au vorbit despre partea practică şi modalitatea de identificare a soluţiilor în cazul situaţiilor de criză, le-au dezvăluit avantajele pentru societate şi economia naţională per general, prin crearea locurilor de muncă şi susţinerea persoanelor din grupurile defavorizate.

Proiectul „Antreprenoriatul Social – punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău