‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRecoltă-record la unele soiuri de grâu, înregistrată de ICCC „Selecția”

Recoltă-record la unele soiuri de grâu, înregistrată de ICCC „Selecția”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte chiar și de peste nouă tone de grâu la hectar în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile sale experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania).

Studiul a inclus șapte soiuri și un hibrid și a fost amplasat într-un asolament cu șase câmpuri cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice.

Totodată, a fost efectuată irigare prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha.

Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus – 7,76, Talisman – 7,58 și Akteur – 6,88 t/ha.

Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălțiului a constituit 7,98 t/ha.

‹ adv ›

Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă de origine autohtonă și din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării.

Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere.

De menționat că în condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grâu obținută de producătorii agricoli din țara noastră a fost de 4,5 t/ha.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. DRAJI COLEGI AGRICULTORI!
    Încă odată vă propun să cultivați soiuri autoctone, care sunt create pentru zonele noastre climaterice Ele sunt mai rezistente la secetă și îngeț și au o calitate de panificație mai bună.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›