Peste 300 mii de oameni urmăresc avionul în care s-ar afla Pelosi, pe Flightradar24: China a ridicat avioane de luptă, SUA au trimis patru nave de război

Avioane de luptă chineze au zburat marți aproape de așa-numita „linie mediană” care separă strâmtoarea Taiwan. Pe lângă avioanele de luptă, Beijingul a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan, o acțiune neobișnuită și considerată „extrem de provocatoare”, în ziua în care este așteptată o posibilă vizită în regiune a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, conform surselor citate de Reuters, scrie digi24.ro.

Foto: captură

Patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în desfășurari „de rutină”, înaintea unei vizite așteptate a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Confirmarea desfășurărilor vine pe măsură ce apar semne de activitate militară de ambele maluri ale strâmtorii Taiwan înaintea vizitei lui Pelosi.

Un oficial al marinei americane a declarat pentru Reuters că „deși sunt capabile să răspundă la orice provocare, desfășurarea de nave este normală, de rutină”.

Printre navele de război americane se află și portavionul USS Ronald Regan.

Pe lângă avioanele chineze care zboară marți dimineață în apropiere de linia care desparte calea navigabilă, mai multe nave de război chineze au rămas aproape de linia de despărțire neoficială încă de luni, a declarat pentru Reuters o sursă informată pe această temă.

Taiwan are pregătite opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta aeronava cu care ar urma să ajungă la Taipei președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Avioanele militare chineze au inițiat în mod repetat mai multe manevre „tactice” care au constat în „atingerea” liniei mediane, după care s-au reîntors în zona controlată de Beijing din strâmtoarea Taiwan.

În acest timp, avioanele militare taiwaneze au rămas în alertă. Ministrul Apărării din Taiwan a anunțat cu acest prilej „întărirea” nivelului de alertă de luptă de marți până joi, 4 august, la prânz, conform agenției taiwaneze Central News Agency (CNA).

Ministrul taiwanez al Apărării a spus că va desfășura forțele militare ca reacție la „amenințările inamicului” și că armata taiwaneză dispune de „determinarea, abilitatea și încrederea” pentru a putea asigura securitatea țării.

Ministerul de externe al Chinei a avertizat împotriva „impactului politic flagrant” al unei vizite a lui Pelosi pe insula autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său. Oficialii chinezi au reiterat că țara „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că „suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate.

Oficialii administrației Biden au avertizat China să nu ia măsuri de escaladare pe fondul eventualei vizite a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, subliniind că aceasta nu ar marca o schimbare în politica externă americană, relatează CNN.

„Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită, în concordanță cu politica SUA de lungă durată, într-un fel de criză sau conflict sau să o folosească ca pretext pentru a crește activitatea militară agresivă în sau în jurul strâmtorii Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Pelosi ar urma să viziteze Taiwanul în cadrul turneului ei în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și al unui oficial american. Aceasta, în ciuda avertismentelor din partea oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de reacția Chinei la o vizită atât de importantă.

Nancy Pelosi a început luni un turneu în patru țări asiatice, a anunțat biroul său de presă, fără a menționa Taiwanul, pe fondul speculațiilor intense că ar putea vizita insula autoguvernată, revendicată de China.


Pub