Vovc: Ne așteaptă vremuri grele. Au rămas doar craci și nuiele, iar lemnele s-au vândut cu TIR-urile. E nevoie de un nou ministru de Mediu, să reabiliteze situația

Platforma DA consideră necesară introducerea unui moratoriu pe vânzarea angro a masei lemnoase, după ce „în raportul din iulie cu privire la stocurile de producție forestieră, s-a constatat că în mare parte au rămas doar craci și nuiele, iar lemnele s-au vândut cu TIR-urile”. „Acum bișnițarii le vând la prețuri astronomice. Chiar și dacă s-a întârziat cu mai mult de jumătate de an, poate măcar acum se instituie acest moratoriu? Măcar lemnul care se preconizează a fi tăiat în toamnă să fie folosit pentru oamenii simpli și să nu ajungă din nou pe mâna comercianților”, a scris Liviu Vovc, secretarul general al Platformei DA.

Foto: UNIMEDIA

„Va fi o iarnă grea – această afirmație am auzit-o de mai multe ori din partea reprezentanților guvernării și suntem cu toții conștienți că ne așteaptă vremuri grele.

Însă care este strategia de a trece cu brio peste perioada rece a anului? Cum ne asigurăm că oamenii nu vor îngheța?

Săptămâna trecută Platforma DA a bătut alarma că inițiativa Ministerului Mediului de a colecta de la primării informații cu privire la cantitatea necesară de lemn de foc, riscă să fie un eșec care va dezamagi mult populația.

Stocurile de masă lemnoasă la moment sunt foarte mici. Dar totuși unde sunt lemnele? Căci în prima jumătate de an au avut loc multe tăieri programate. Doar într-un ocol silvic din Hâncești, autorizația de tăieri în primul trimestru a fost pentru un volum de peste 3000 metri cubi, iar pe toată întreprinderea de aproape 10 000 metri cubi.

Unde s-a dus toată această masă lemnoasă? Căci în raportul din iulie cu privire la stocurile de producție forestieră, constatăm că în mare parte au rămas doar craci și nuiele. Iar lemnele s-au vândut cu TIR-urile. Iar acum bișnițarii le vând la prețuri astronomice.

Dacă guvernarea era conștientă că ne așteaptă o iarnă grea, poate era cazul să pună un moratoriu încă de la începutul anului la vânzarea angro a lemnelor de foc? Lipsa de viziune și incompetența Ministerului Mediului riscă să creeze mari probleme cu asigurarea oamenilor cu lemne de foc. Iar conform datelor statistice, în jur de 60% din familii se încălzesc cu lemne.

Chiar și dacă s-a întârziat cu mai mult de jumătate de an, poate măcar acum se instituie acest moratoriu? Măcar lemnul care se preconizează a fi tăiat în toamnă să fie folosit pentru oamenii simpli și să nu ajungă din nou pe mâna comercianților.

La moment încă studiem situația creată și în viitorul apropiat vom veni cu noi propuneri pentru depășirea acestei crize.

P.S. De la numirea Guvernului Gavriliță, au fost multe critici cu privire la activitatea și deciziile Ministerului Mediului. E nevoie urgentă de remaniere și numirea unui ministru care să poată remedia rapid și profesionist criza creată de actuala conducere a ministerului. Or, după o iarnă în frig, încrederea oamenilor în partidele de dreapta va fi grav șifonată și va fi foarte greu să o recapete”, susține Liviu Vovc.

„În perioada de criză energetică la nivel internațional, Guvernul Republicii Moldova nu va majora prețul la lemnul de foc. În contextul în care unii intermediari vând lemnul de foc la preț dublu, întreprinderile silvice îl vor vinde în baza listelor prezentate de primării”. Anunțul a fost făcut de către deputatul PAS Petru Frunze, la mijlocul acestei luni.

„După colectarea informațiilor finale cel mai probabil concluzia va fi că necesitățile depășesc cu mult posibilitățile Întreprinderilor silvice. Iar lipsa unei comunicări eficiente cu APL-urile și cetățenii și a creării de așteptări goale în rândul locuitorilor riscăm să se creeze disensiuni în masă”, a declarat Platforma DA anterior.


Pub