Rusia, grav afectată. Veniturile din gaze scad cu 40% lunar în iunie

02 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia se confruntă cu noi probleme. Veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 40% în iunie în termeni lunari din cauza reducerilor aplicate de Gazprom livrărilor de gaze către Europa. Și vânzările de petrol au fost mai puține.

Veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 40% în iunie în termeni lunari în Rusia. Reducerile aplicate recent de Gazprom livrărilor de gaze către Europa au avut un impact negativ asupra Moscovei.

Veniturile din exporturile de gaze au atins 633 miliarde de ruble (10,7 mld dolari), comparativ cu 1.000 miliarde de ruble în mai. Situația nu a stat mai bine nici la vânzările de petrol. Ele au scăzut 10% în iunie.

Reducerile aplicate de Gazprom

În urmă cu câteva zile, compania rusească Gazprom a anunțat că va reduce, din nou, livrările de gaz de la 40% la 20%, invocând probleme cu o turbină reparată în Germania. Livrărie de gaz prin Nord Stream 1 vor coborî până la 33 de milioane de meri cubi pe zi, decizie ce nu este pe placul statelor din Europa.

Ministrul german, Robert Habeck, a declarat că nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor și că toate documentele de export ale Siemens Energy sunt complete. Cu toate astea, adevărata problemă stă în mâinile Moscovei.

Reprezentanții companiei Siemens au anunțat că turbina poate pleca din Germania spre Rusia, imediat după ce documentele vor fi finalizate. „Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a spus ministrul german.

Ce va face Gazprom

Gazprom a declarat că sistarea livrării gazelor se datorează întârzierilor apărute în revenirea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o la reparații în Canada. Oficialii UE nu au crezut în explicațiile oferite și au criticat aspru compania, în contextul în care Germania a anunțat că turbina urma să fie folosită doar în septembrie.

Rusia a redus volumul de gaze naturale în iunie deoarece gazoductul Nord Stream 1 nu putea funcționa fără o turbină, care se afla la reparații la o firmă germană în Canada. În urma discuțiilor dintre Germania și Canada, oficialii au decis trimiterea acestei turbine în Rusia, dar pentru moment încă nu a fost livrată

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 10:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 10:37 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Încercarea eșuată de a „îngheța” Europa pentru a convinge Occidentul să facă concesii în problema Ucrainei continuă să ruineze Gazprom. La sfârșitul anului 2023, compania care operează cele mai mari rezerve de gaze de pe planetă a contabilizat pierderi din activitatea de bază, potrivit raportului companiei citat de MoscowTimes.

Gazprom a pierdut 291 de miliarde de ruble (echivalentul a 3 miliarde de euro) în anul din producția și vânzările de gaze, adică a suferit o pierdere de 5,6 miliarde de ruble (echivalentul a 56,2 milioane de euro) în medie în fiecare săptămână.

În mod oficial, compania a raportat un profit net anual de 695,6 miliarde de ruble (echivalentul a 7 miliarde de euro), dar este pe deplin asigurat prin primirea de dividende din participarea la alte companii, notează Serghei Aleksashenko, fostul vicepreședinte al Băncii Centrale, iar acum membru senior la Brookings Institution. În valoare de 895,2 miliarde de ruble, Gazprom a adus acțiuni la Gazprombank, grupul de asigurări SOGAZ, Novatek și Gazprom Neft, ale căror profituri au fost folosite pentru a „petici” bugetul monopolistului de gaz.

Potrivit rapoartelor, în ultimul an, veniturile Gazprom au scăzut cu o treime, profitul operațional cu 80%, iar fluxul net de numerar – diferența dintre intrările în conturi și ieșirile – s-a ridicat la doar 55,9 miliarde de ruble. Drept urmare, Gazprom nu a reușit să restabilească în mod semnificativ „perna de numerar”: în 2022 s-a micșorat de 6 ori, de la 1,473 trilioane la 247 miliarde de ruble, iar în 2023 a crescut cu 74 de miliarde modeste.

Comparativ cu nivelurile de dinainte de război (185 miliarde de metri cubi în 2021), exporturile Gazprom s-au triplat. Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Dar producția Gazprom s-a ridicat la doar 404 miliarde de metri cubi și s-a dovedit a fi cea mai mică în cei 34 de ani de existență a companiei. Față de 1990, când Ministerul Industriei Gazelor din URSS a fost transformat într-o corporație de stat a gazelor, Gazprom a pierdut o treime din producție, adică aproape 200 de miliarde de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău