Săptămâna mondială a alăptării în Republica Moldova. Află despre activitățile gratuite la care poți participa

Marșul alăptării
Foto: Mămica alăptează

De săptămâna mondială a alăptării, în Republica Moldova a fost lansată o campanie de sensibilizare cu genericul „Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți”. Scopul este promovarea alăptării drept cea mai bună metodă de a oferi nou-născuților hrana necesară. Mai multe inițiative de informare au fost planificate pentru intervalul 1-7 august.

În contextul campaniei de sensibilizare, Agenția Națională pentru Sănătate Publică subliniază faptul că pandemia Covid-19 și conflictele geopolitice au accentuat și mai mult inegalitățile de acces la alimentele sigure și asistență calificată medicală în susținerea alăptării.

Femeile sunt informate în legătură cu beneficiile alăptării. Mamele care alăptează:
# au riscul redus de apariție a cancerului ovarian și de sân;
# alăptarea previne depresia postnatală;
# alăptarea ajută la refacerea uterului;
# alăptarea este o formă naturală de contracepție (amenoreea de lactație);
# alăptarea susține procesul de revenire la parametrii corporali ideali.

Directoarea executivă a UNICEF, Caterine Russell a declarat că în timpul situațiilor de urgență, inclusiv în cele din Afganistan, Yemen, Ucraina, Cornul Africii și Sahel, alăptarea garantează o sursă de hrană sigură și accesibilă pentru bebeluși și copii mici. Este o metodă de apărare împotriva bolilor și a tuturor formelor de malnutriție la copii.

De-a lungul săptămânii urmează să fie organizate mai multe activități pentru susținerea și informarea mamelor care alăptează.

Marți, 2 august, ora 18.00 în cadrul proiectului Mămica Alăptează este organizată „Șezătoarea gratuită de suport” pentru mamele tinere, care au trecut printr-o experiență nereușită de alăptare. La întâlnire veți împărtăși experiențe, veți discuta cu specialiști posibilele motive ale eșecurilor și veți elabora un algoritm pentru hrănirea cu succes.

Joi, 4 august, ora 18.00  viitorii părinți sunt invitați la un seminar unde vor primi suport emoțional și vor analiza împreună cu psihologa Marina Șmunur, ce se ascunde în spatele lipsei dorinței de a alăpta.

Toate seminarele organizate sunt gratuite, disponibile pentru vorbitorii de limbă rusă și de limbă română și au loc la sediul RoboCode, bulevardul Dacia 24/2. Detalii despre evenimente găsiți aici.

Doritorii de a discuta despre alăptare cu medici ginecologi pot veni sâmbătă, ora 11.00 la ziua ușilor deschise organizată de maternitatea Medpark.

Săptămâna mondială a alăptării este organizată anual în peste 120 de țări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente